Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy přidávat koření do jídla? Poradíme vám, jak nepřijít o jeho chuť ani vůni
Zdroj: Freepik

Některá jídla potřebují koření více než jiná. Pokud se však ochutí v nesprávný čas, použité koření ztratí intenzitu své chuti i aroma a pokrm bude stále chuťově mdlý. Proto je zásadní vědět, kdy do něj přidat koření.

Kořením by se mělo šetřit. V pokrmech se totiž jeho chuť zvýrazní, obzvláště tehdy, pokud budou před další konzumací nějakou dobu skladovány. Zároveň jím nechceme přebít chutě ani aroma základních surovin ve vybraném jídle.

Kdy přidávat koření do jídla

Nejčastěji se koření přidává ke konci tepelné úpravy, vysokou teplotou totiž přichází o své vlastnosti (např. majoránka). Některá koření jsou natolik výrazná, že by se delší dobou tepelné úpravy uvolnilo příliš aromatických látek a tím by se pokrm znehodnotil. Méně je více - ochucujte raději v menších dávkách a ochutnávejte.

Výjimkou je divoké koření, které se často praží a následně dává už do základu pokrmů, kterých je nedílnou součástí, aby chuť byla opravdu výrazná. Nejvíce znát je správné použití tohoto koření v tradičních českých omáčkách. Přesvědčte se sami a připravte si neodolatelnou klasiku v podobě svíčkové na smetaně:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky