Svatomartinská husa patří ke každoroční oblíbené tradici. Víte, kdy je ten správný čas na přípravu a sehnání husy?
"Babí léto" je dávno pryč a přichází chladné sychravé počasí. S ním každoročně i tradiční svatomartinská husa, která je symbolem zimy. Víte, kdy je ten správný čas ji dát do trouby a spolu s knedlíkem a se zelím připravit oběd, který v tomto počasí zasytí a zahřeje?
Husí maso patří k velmi chutným svátečním pokrmům. Vzhledem ke své velikosti a potřebnému delšímu pečení, jej rozhodně nepřipravujeme každý den. Má tmavší barvu než maso kuřecí a také vyšší obsah tuku, který se z části pečením vyškvaří. Poradíme vám, kdy je ten správný čas se pustit do příprav.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy se peče svatomartinská husa
Říkáme ji svatomartinská, protože je spojená s příchodem zimy a svátkem Svatého Martina 11. listopadu. Pořekadlo "Svatý Martin přijíždí na bílém koni" totiž znamená, že v tomto období můžeme očekávat první sníh. Zároveň se každoročně pořádají husí hody a oslavy, které mají svou dávnou tradici, kdy lidé před zimou a půstem potřebovali co nejvýživnější a tukově bohaté pokrmy, aby přečkali dlouhé období ve zdraví.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak ji správně a chutně připravit
Nejchutnější je chlazené husí maso, ne mražené. Pak už záleží na vás, zda již naporcované, nebo celá husa.
- Husí maso potřebuje jen 3 ingredience. Sůl, kmín a trpělivost, protože se peče přibližně 7-10 hodin.
- Pokud máme z husy sádlo, využijeme jej a dáme na dno pekáčku před pečením. Krásně maso provoní.
- Pak už jen maso osolíme, okmínujeme a dáme péct zakryté alobalem na 100 °C přibližně 7-8 hodin, v případě naporcovaného masa bude příprava cca 2 hodiny.
- Během pečení několikrát otáčíme, aby se dobře propekla z obou stran.
- Na posledních 15-30 minut odkryjeme a necháme udělat kůrku.
- Podáváme se zelím a bramborovým, nebo houskovým knedlíkem.
Vyzkoušejte podle našeho videa husu netradičně, s rolovaným knedlíkem, slaninou a zelím s jablky.
Komentáře