Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy sklízet mrkev? Pokud zvolíte správný čas, mrkev bude trvanlivá a svěží
Zdroj: Pixabay, Alexey Hulsov

Stejně jako ostatní druhy zeleniny je mrkev nejchutnější čerstvě vytažená ze záhonu. Mezi ostatními druhy zeleniny vyniká - její chuť je příjemně nasládlá, barva lákavá a výrazná. Mrkev mají rády děti a nepostradatelná je v polévkách a bramborových salátech.

Na zahradách patří k nejčastěji pěstovaným druhům zeleniny. Který zahrádkář by si nevysel na záhon aspoň kousek mrkve? Zároveň je mrkev zeleninou, na které často selžou začátečníci - snadno zapomenou, že je rostliny potřeba protrhávat, a to často docela razantně. Čím více má mrkev prostoru, tím více naroste

Kdy sklízet mrkev

Při sklizni je důležité přihlédnout k informacím o konkrétní odrůdě, kterou pěstujeme - ty najdeme na sáčcích se semínky, proto je po výsevu nevyhazujeme.

  • Mrkev pro běžnou potřebu je nejlepší sklízet průběžně protrháváním. Tam, kde je hustě zasetá, jednoduše část rostlin vytrháme. Zpočátku se jedná o drobnou mrkev, ale později narůstá a je větší a větší. Přibližně 8 týdnů od výsevu může už mít pěknou velikost - pokud má prostor a dostatek vláhy.
  • Pokud protrhanou mrkev hned nespotřebujete, jednoduše ji zmrazte na pozdější spotřebu. Část můžete také zavařit v různých čalamádách nebo přidat např. do sterilovaných okurek.
  • Mrkev není choulostivá na teplotu, proto pozdní odrůdy na podzim ponecháme na záhonech co nejdéle. Když přijde v září deštivé počasí, kořenová zelenina (včetně mrkve) ještě rychle dorůstá a říjnová sklizeň bude větší, než příliš časná.
  • Naše babičky mrkev nechávaly na zahradě dlouho a pak ji skladovaly v písku. Dnes mnoho zahrádkářů mrkev co nejdříve po sklizni zpracuje do mrazáku, mražená mrkev si uchová tu nejlepší kvalitu a hodí se do všech tepelně upravovaných jídel
  • Mrkev se nejlépe sklízí, když je půda trochu vlhká, naopak v suché půdě mrkev pevně drží a snadno při "zatahání" utrhneme pouze nadzemní část. V takových situacích je vhodné používat rycí vidle, zvlášť když už mrkev sklízíme kompletně. Jen musíme dávat pozor, abychom podzemní části nepoškodili.
  • Pro sklizeň mrkve, kterou budeme mrazit, si raději záhon den předem zalijeme - mrkev bude svěží a půjde snadno vytahovat i bez rycích vidlí. Pokud ale chceme mrkev skladovat v písku, vhodnější je pro sklizeň suché počasí, mrkev je pak trvanlivější - není náchylná k hnilobám a plísním.
  • A poslední rada, mrkev raději nesklízíme při horkém počasí, protože sklizená mrkev na slunci rychle vysychá. Po sklizni, při které je mírně zataženo, mrkev bude svěžejší. Stejně tak jsou pro sklizeň vhodnější hodiny v časném dopoledni nebo pozdě odpoledne, ale během poledne bývá příliš slunečno.
Část mrkve můžete zpracovat do čalamády podle následujícího receptu. Budete do ní potřebovat i další zeleninu, která se sklízí na podzim. Čalamáda je velmi chutnou přílohou k celé řadě oblíbených jídel, díky své barevnosti je lákavá i pro oči.
Víte, že z mrkve můžete připravovat i báječné moučníky? Podívejte se do dalšího článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář