Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kecané koláče nás provází celý život a nikdo nepřemýšlí nad tím, odkud recept pochází. Jde o tradiční moučník původem z Děčína, název je odvozený podle části města a proto se mu říká podmokelský koláč. Původně byl plněný třemi náplněmi - makovou, povidlovou a tvarohovou.

Na severu Čech se kecané koláče pekly při každé zvláštní příležitosti - nejčastěji jako kulaté svatební koláče, které se roznášely spolu se svatebním oznámením po rodině, přátelích a sousedech. Dosud se podávají k nedělní kávě jako sváteční.

Jak si připravit kynutý koláč

Kecaný koláč pečeme z kynutého koláčového těsta, které tence rozválíme na plech nebo do tvaru kulaté placky.
Recept na tradiční podmokelský koláč:
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 150−200 ml mléka
  • 200 g hladké mouky a 175 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostičky droždí
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • špetka soli

Těsto je výborné i nekynuté, s kváskem z droždí, z tohoto těsta se pečou malé svatební koláčky, které vydrží dlouho vláčné.

Náplně na kecaný koláč

Tradiční podmokelský koláč se připravuje se třemi druhy náplní:

Příprava koláče k pečení

Koláče vytvoříme kulaté, hranaté, na plech - podle libosti.

  • Vykynuté těsto rozválíme na placku a vložíme na plech, vyložený pečicím papírem. Prsty urovnáme stejnoměrně těsto (nemusí být utvořený okraj) a na něj "nakecáme" lžičkou náplně. Také můžeme použít cukrářské sáčky s ustřiženou špičkou. Hromádky nemusí tvořit žádný vzor, jejich uspořádání je náhodné.
  • To samé uděláme s kulatými koláči - rozválíme těsto, obráceným talířkem naznačíme kulatý tvar a ořízneme nožem. Kolečka těsta vkládáme na papír na plech a "pokecáme" náplněmi.
  • Povrch náplní můžeme ozdobit rozinkami, mandlemi, sekanými ořechy.
  • Koláč posypeme sladkou drobenkou a po půlhodinovém odpočinku vložíme do trouby. Pečeme na 180 °C, dokud povrch drobenky nezačne zlátnout.
  • Opravdový gurmán pokape povrch koláče máslem s rumem, aby se zvýraznila chuť drobenky a koláč zůstal vláčný po několik dní.

Blíží se podzim a s ním i úroda podzimního ovoce - mezi nimi hrušky. Vyzkoušejte si s námi připravit hrušková povidla, která můžeme v zimě použít jako náplň do koláčů nebo jako ovocnou přesnídávku:

Sladké drobečky

Koláč je výborný z jakéhokoli těsta a s jakoukoli koláčovou náplní. Už to sice nebude podmokelský koláč, ale to nevadí. Kdo chce koláče upéct na roznášku před svatbou, může zvolit menší velikost - třeba 10–12 cm. Náplně, nastříkané do obvodových kruhů a ozdobené rozinkami a mandlemi, vypadají jako malá umělecká díla a rozhodně sklidí obdiv všech obdarovaných.
 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky