Klouzky v kuchyni: Tyto houby často používáme, i když mají lepkavý klobouk
Klouzek je výborná žlutooranžová houba, jejíž klobouk je i v suchu pokrytý slizem. Většina houbařů pokožku klobouku se slizem loupe, ale faktem je, že sliz není na závadu, jen je nepříjemný na pohled i na zpracování.
Klouzky rostou v hojném množství převážně v modřínových lesích. Pro jejich sběr je nejvhodnější mít oddělený košík - často se na ně nalepí nečistoty a po omačkání se hůře zpracovávají. Klouzky patří mezi nejpoužívanější houby v kuchyni.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat klouzky
- Houby bez slizu můžeme sušit ideálně v sušičce nebo navlečené na niti jako korále. Uchováváme ve sklenicích s víčky.
- Částečně podušené houby se solí a kmínem navrstvíme do krabiček s víčky a zamrazíme, ale maximálně na půl roku.
- Pro konzervování v soli necháme pokrájené houby oschnout a ve sklenici je postupně prosypeme solí (1/4 kg na 1 kg hub).
- Kromě nakládání do soli je oblíbeným způsobem uskladnění hub zavaření do tuku. Vydušenou šťávou s tukem houby zalijeme.
- Houby, zavařené do skladkokyselého nálevu, musíme předem 30 minut povařit. Do sklenic s houbami přidáme česnek, koření, kopr nebo cibuli.
Co se dělá z klouzků
Kromě skladování a zavařování z nich samozřejmě vytvoříme chutná jídla:
- Houbová smaženice s vejci a houbový guláš jsou oblíbenou večeří houbařů.
- Klouzky přidáváme do houbových, zeleninových a bramborových polévek.
- Houby můžeme obalovat v těstíčku či v trojobale a smažit jako řízek.
- Pomazánky a houbové paštiky mažeme na pečivo a na topinky.
- Klouzkovou nádivkou plníme nejen plátky masa, ale i slané koláče a záviny.
- Houbová omáčka nebo maso na houbách jsou výborným obědem.
- Mleté houby přidáváme do karbanátků a sekané s masem nebo bez něj.
- Klouzky jsou výborné i zapečené - s bramborami, těstovinami nebo s rýží.
- Asijské pokrmy se bez hub neobejdou, ale klouzky orientální houby skvěle nahradí.
Z klouzků můžeme vyrobit koření - usušené houby umeleme a rozmixujeme na prášek, který uchováváme ve sklenici s víčkem.
I z malého množství hub můžeme připravit výborné jídlo, na Vánoce je to například houbový kuba, na jehož přípravu se můžete podívat v našem videu:
Komentáře