Koblihy jsou druh sladkého kynutého pečiva: Poradíme vám, jak si je připravit doma
Kobliha je nadýchané pečivo z kynutého těsta, které se tvaruje do podoby menší zploštělé koule, plní marmeládou a smaží na tuku. Je to oblíbený druh sladkého pečiva - lidé ho konzumují při jakékoliv příležitosti.
Koblihy jsou tradičním moučníkem při masopustech, hodech a posvíceních. Jejich obliba je tak velká, že je vyhledáváme po celý rok. Jíme je k snídani, k svačině, k odpolední kávě, při oslavě nebo na výletě. Poradíme vám s jejich přípravou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit těsto na koblihy
- 500 g hladké mouky
- 1 kostička droždí
- 3 žloutky
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g vlahého másla nebo oleje
- 50 g cukru krupice
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- trocha čerstvě nastrouhané citronové kůry
3 lžíce mouky a 1 lžíci cukru utřeme spolu s droždím a trochou teplého mléka do husté kaše, kterou poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít. Poté všechny ingredience smícháme a v robotu vypracujeme hladké, pružné těsto, které poprášíme moukou a necháme pod utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Tvarování a plnění koblih
- Z plátu vykrájíme kulaté placičky, které plníme meruňkovou nebo jahodovou marmeládou. Zabalíme je do ranečku jako buchty nebo je zakryjeme druhým kolečkem, pečlivě spojíme okraje a znovu je vykrojíme.
- Také můžeme nechat kolečka bez marmelády - po usmažení je napíchneme a naplníme teplou marmeládou přes koblihovou dlouhou špičku pomocí cukrářského sáčku.
Jak na smažení a dokončení koblih
Vykrájené koblížky necháme minimálně půl hodiny kynout, aby se pěkně nafoukly. Pak je vkládáme do většího množství horkého oleje a pomalu smažíme. Nesnažíme se to uspěchat, aby nezůstaly uvnitř syrové. Po dosažení hezké oranžové barvy koblihy otočíme a dosmažíme. Pokud koblihy v horké lázni plavou, budou mít kolem obvodu bílý kroužek, který je hlavním poznávacím znamením koblih.
Ještě horké koblihy obalíme v moučkovém cukru s vanilkou nebo je cukrem pouze poprášíme. Servírujeme položené vedle sebe - správně připravené koblihy by se totiž vlastní vahou zdeformovaly.
Koblihy můžeme připravit také ze sušeného droždí, jak vidíte v našem videu. Stejně dobré jsou i z jogurtového, tvarohového nebo bramborového těsta, kynuté i nekynuté:
Sladké drobečky
Koblihy nemusí mít jen kulatý tvar. Ty, co mají uprostřed otvor, se jmenují donuty. Neplní se marmeládou, ale polévají se čokoládou nebo barevnými polevami. Z koblihového těsta se vážou uzly nebo motají spirály, šneky nebo věnečky.
Komentáře