Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Léto nám nabízí v rychlém sledu různé druhy dozrávajícího ovoce. Stále máme co péct a čím zdobit různé sladké dobroty. S čerstvým sezonním ovocem je vše mnohem chutnější než s ovocem mraženým nebo zavařeným. To nejrychlejší, co můžeme upéct, jsou různé koláče, bublaniny a buchty na plech.

Velmi chutné jsou do koláčů jahody, borůvky, rybíz, třešně, višně, maliny a meruňky. Koncem léta začínají dozrávat ještě různé odrůdy peckovin a švestky.  Čerstvě sklizené ovoce dobře omyjeme (kromě malin) a necháme okapat. Pokud obsahuje pecky, vyloupeme je, větší kusy rozkrájíme a těsto na plechu ovocem poklademe. Řeznou stranu dáváme směrem vzhůru.  

Tyto recepty patří k nejžádanějším a jsou oblíbené zvlášť při pobytu na chatách či chalupách, kdy nemáme k dispozici váhu. K odměření postačí hrnek, těsto máme za chvilku připravené a rozprostřeme ho na plech vyložený pečicím papírem. Posypeme bohatě ovocem a přidáme lahodnou drobenku.

Koláče s kypřicím práškem

Mnoho hospodyněk má tento typ pečení nejraději, také začátečníci s rychlým práškovým koláčem určitě "zabodují" u návštěvy. Kypřicí prášek se postará o správné nakypření těsta a pokud se držíme receptu, moučník se vždy povede. S ovocem nešetříme a protože většina druhů má nakyslou chuť, povrch koláče ještě osladíme - buď posypeme cukrem nebo chutnou drobenkou.

Kynuté koláče s ovocem

Nejprve umícháme lité těsto, pak ho rozložíme na plech a teprve na něm ho necháme vykynout. Během kynutí si můžeme "odskočit" pro misku rybízu nebo jiného ovoce, po vykynutí těsto opraným a okapaným ovocem posypeme, přidáme drobenku, upečeme a oblíbený letní koláč našich babiček je na světě. Po zchladnutí dobrotu můžeme krájet a podávat. Tento typ koláče je sytější než načechrané buchty s práškem do pečiva a pokud ho brzy nespotřebujeme, začne osychat. Výhodou je, že se velmi dobře mrazí a po rozmrazení chutná výborně, proto část, kterou bychom brzy nestihli spotřebovat, raději co nejdříve po upečení zmrazíme.                                                                        

Kefírový koláč s ovocem

Na závěr pro vás máme video-recept na koláč, který se zaručeně povede. Kefírové pečivo je příjemně vláčné a kypré. Podle našeho receptu si to můžete sami vyzkoušet.

  • Na koláč potřebujete 300 g hladké mouky, 200 g krystalového cukru, 100 g Hery, 250 ml kefíru, 2 vejce a 1 prášek do pečiva. Na ozdobení vyberte vhodné sezonní ovoce.
  • V míse smíchejte kefír s cukrem, přidejte rozpuštěnou zchladlou Heru a mouku s práškem do pečiva. K tomu ještě vyklepněte vejce a ze směsi vyšlehejte řídké těsto.
  • Nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem a poklaďte kousky ovoce. 
  • Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte po dobu cca 30 minut
  • Správné propečení poznáte po vpíchnutí špejle. Po vytažení musí zůstat suchá.

Správný postup pečení kefírového koláče doporučujeme zhlédnout v následujícím videu:                                                                                                                                                                                                                                                             

Vybrali jste si ten "svůj" recept? Pokud ještě ne, podívejte se do našeho velkého přehledu bublanin a ovocných řezů.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli