Koláče plné letního ovoce: Chutnají pokaždé jinak, upečte je podle nejlepších receptů
Léto nám nabízí v rychlém sledu různé druhy dozrávajícího ovoce. Stále máme co péct a čím zdobit různé sladké dobroty. S čerstvým sezonním ovocem je vše mnohem chutnější než s ovocem mraženým nebo zavařeným. To nejrychlejší, co můžeme upéct, jsou různé koláče, bublaniny a buchty na plech.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Hrníčkové recepty na ovocné koláče
Tyto recepty patří k nejžádanějším a jsou oblíbené zvlášť při pobytu na chatách či chalupách, kdy nemáme k dispozici váhu. K odměření postačí hrnek, těsto máme za chvilku připravené a rozprostřeme ho na plech vyložený pečicím papírem. Posypeme bohatě ovocem a přidáme lahodnou drobenku.
Koláče s kypřicím práškem
Mnoho hospodyněk má tento typ pečení nejraději, také začátečníci s rychlým práškovým koláčem určitě "zabodují" u návštěvy. Kypřicí prášek se postará o správné nakypření těsta a pokud se držíme receptu, moučník se vždy povede. S ovocem nešetříme a protože většina druhů má nakyslou chuť, povrch koláče ještě osladíme - buď posypeme cukrem nebo chutnou drobenkou.
Kynuté koláče s ovocem
Nejprve umícháme lité těsto, pak ho rozložíme na plech a teprve na něm ho necháme vykynout. Během kynutí si můžeme "odskočit" pro misku rybízu nebo jiného ovoce, po vykynutí těsto opraným a okapaným ovocem posypeme, přidáme drobenku, upečeme a oblíbený letní koláč našich babiček je na světě. Po zchladnutí dobrotu můžeme krájet a podávat. Tento typ koláče je sytější než načechrané buchty s práškem do pečiva a pokud ho brzy nespotřebujeme, začne osychat. Výhodou je, že se velmi dobře mrazí a po rozmrazení chutná výborně, proto část, kterou bychom brzy nestihli spotřebovat, raději co nejdříve po upečení zmrazíme.
Kefírový koláč s ovocem
Na závěr pro vás máme video-recept na koláč, který se zaručeně povede. Kefírové pečivo je příjemně vláčné a kypré. Podle našeho receptu si to můžete sami vyzkoušet.
- Na koláč potřebujete 300 g hladké mouky, 200 g krystalového cukru, 100 g Hery, 250 ml kefíru, 2 vejce a 1 prášek do pečiva. Na ozdobení vyberte vhodné sezonní ovoce.
- V míse smíchejte kefír s cukrem, přidejte rozpuštěnou zchladlou Heru a mouku s práškem do pečiva. K tomu ještě vyklepněte vejce a ze směsi vyšlehejte řídké těsto.
- Nalijte ho na plech vyložený pečicím papírem a poklaďte kousky ovoce.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte po dobu cca 30 minut.
- Správné propečení poznáte po vpíchnutí špejle. Po vytažení musí zůstat suchá.
Správný postup pečení kefírového koláče doporučujeme zhlédnout v následujícím videu:
Vybrali jste si ten "svůj" recept? Pokud ještě ne, podívejte se do našeho velkého přehledu bublanin a ovocných řezů.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovat drobenku? Když jí připravíme více naráz, příští pečení bude o to rychlejší. Poradíme, jak ji uložit
Ochutnejte nejlepší švestkové koláče. Poradíme, jak upéct oblíbený moučník plný sladkého ovoce a lahodné drobenky
Jak rozmrazit cukroví, koláče nebo ovocné buchty. Je to jednoduché, pokud dodržíme několik zásad
Komentáře