Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nádivka je tradiční jídlo spjaté s Velikonocemi. Připravuje se na Bílou sobotu, ale v mnohých rodinách kdykoliv během jarních svátků. Servírujeme ji samostatně nebo jako součást svátečního oběda. Je skvělá teplá i studená.

Existuje mnoho receptů na velikonoční nádivku, nicméně základní ingredience zůstávají podobné - uzené maso, vajíčko, mléko, koření, bylinky a nesmíme zapomenout na starší pečivo v podobě rohlíků či housek, které tradičně přidávaly naše babičky, aby se zužitkovalo co nejvíce zbytků. Zároveň pečivo dodává nádivce správnou strukturu, aby se nerozpadla. 

Kolik rohlíků je potřeba na nádivku

Do nádivky používáme starší rohlíky, které jsou sušší a díky tomu lépe absorbují tekutinu. Nádivka by neměla být ani suchá, ale ani příliš mokrá - toho snadno dosáhneme, pokud se budeme řídit jednoduchým pravidlem: 

  • Na 1 vajíčko připadá 1 rohlík - takže podle toho, kolik přidáme vajec, tolik nakrájíme do nádivky rohlíků. 
  • Obvykle podle velikosti pečicí nádoby používáme 5–7 rohlíků
  • Ideální jsou 2–3 dny staré rohlíky, které ještě nejsou příliš tvrdé, ale zato dostatečně proschlé. 
  • Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme přes noc na plechu proschnout. Také můžeme pečivo předem opéct

Vynikající velikonoční nádivku vonící kořením a masem si můžete upéct podle našeho podrobného videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Veselé Velikonoce a vydařené pečení.

0:00/ 3:32LIVE

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli