Kolik rohlíků na nádivku? Jednoduché pravidlo našich babiček napoví

Nádivka je tradiční jídlo spjaté s Velikonocemi. Připravuje se na Bílou sobotu, ale v mnohých rodinách kdykoliv během jarních svátků. Servírujeme ji samostatně nebo jako součást svátečního oběda. Je skvělá teplá i studená.
Existuje mnoho receptů na velikonoční nádivku, nicméně základní ingredience zůstávají podobné - uzené maso, vajíčko, mléko, koření, bylinky a nesmíme zapomenout na starší pečivo v podobě rohlíků či housek, které tradičně přidávaly naše babičky, aby se zužitkovalo co nejvíce zbytků. Zároveň pečivo dodává nádivce správnou strukturu, aby se nerozpadla.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kolik rohlíků je potřeba na nádivku
Do nádivky používáme starší rohlíky, které jsou sušší a díky tomu lépe absorbují tekutinu. Nádivka by neměla být ani suchá, ale ani příliš mokrá - toho snadno dosáhneme, pokud se budeme řídit jednoduchým pravidlem:
- Na 1 vajíčko připadá 1 rohlík - takže podle toho, kolik přidáme vajec, tolik nakrájíme do nádivky rohlíků.
- Obvykle podle velikosti pečicí nádoby používáme 5–7 rohlíků.
- Ideální jsou 2–3 dny staré rohlíky, které ještě nejsou příliš tvrdé, ale zato dostatečně proschlé.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme přes noc na plechu proschnout. Také můžeme pečivo předem opéct.
Vynikající velikonoční nádivku vonící kořením a masem si můžete upéct podle našeho podrobného videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Veselé Velikonoce a vydařené pečení.
Komentáře