Kopřivy v naší kuchyni: Objevte 10 skvělých tipů na jejich využití
Kopřivy jsou báječnou surovinou z přírody pro naše jarní vaření. Dostupné jsou každému, stačí si pro ně zajít na čisté místo. Nejvíce je oceníme brzy na jaře, dokud jsou mladé a zatím nemáme mnoho zeleniny z našich zahrad.
Kopřivy si cenily už naše babičky a v přírodním léčitelství zaujímají důležité místo. Dr. George D. Pamplona-Roger ve své Encyklopedii léčivých rostlin uvádí, že kopřivy patří k rostlinám, které mají široké léčebné uplatnění. Jaké jsou jejich nejdůležitější vlastnosti? Jsou močopudné, očistné, alkalizující a také antianemické. Stahují cévy a zastavují krvácení, zlepšují trávení, mají stahující účinky, snižují hladinu cukru v krvi, zvyšují produkci mléka u kojících žen. Používají se také v kosmetice, pleťové i vlasové.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
10 tipů na využití kopřiv v naší kuchyni
Všichni asi známe kopřivový čaj, ale je celá řada dalších možností. Vyberte si z následujících tipů:
- Velikonoční nádivka je tradičním jarním pokrmem.
- Kopřivový sirup můžete připravovat zatepla i zastudena. Sirup je snadný a oblíbený. Videorecept na sirup zastudena najdete na konci článku.
- Kopřivový špenát milovaly naše babičky, můžete si ho uvařit jen z kopřivových listů nebo kopřivy smíchat s listy špenátu.
- Trochu kopřiv můžete přidat do pampeliškového medu.
- Kopřivy lze dávat do jarních polévek.
- Své místo a uplatnění mají i v jarních omáčkách.
- Pokud je chcete přidat do jarního salátu, nejprve je spařte.
- Pokud připravujete domácí sýry, i v nich je pro kopřivy místo.
- Kopřivy můžete přidávat do těst, podobně jako špenát, mangold nebo medvědí česnek. Hodí se do bramboráků, palačinek i do dalších těst. Navíc je můžete využít do náplní pečiva.
- Uplatní se také v kombinaci s masem, využijete je buď k plnění masa (nádivky, rolky) nebo také pod maso (pečení, dušení).
Podle následujícího receptu snadno připravíte sirup z vršků kopřiv, připravuje se bez vaření, podobně jako sirup z květů černého bezu:
Máte ještě další tipy na využití kopřiv? Budeme rádi, když nám je napíšete.
A zahrádkáři jistě ocení kopřivový zákvas, který je báječným hnojivem pro zeleninu a další rostliny.
Komentáře