Jak nakrájet větší množství cibule krok za krokem. Jde to rychle a bez slz
Cibule, kterou hojně využíváme při vaření, obsahuje velké množství silic. Při krájení cibule se štiplavé silice uvolňují a vdechovaným vzduchem nám nosem stoupají až do očí, které začnou slzet. A tak zná každý z nás nepříjemné "plakání" u krájení této oblíbené zeleniny.
Nakrájet jednu, dvě cibule nezabere mnoho času a slzení se tak většinou vyhneme. Ale jak si to ulehčit, když jí máme najednou nakrájet větší množství, třeba do guláše? Jednoduše! Oloupané cibule rozkrojíme pouze na polovinu (ty menší) nebo na čtvrtiny (velké cibule) a nahážeme je do elektrického sekáčku potravin.
Bleskové krájení cibule
Zavřeme a několikerým pulsním zapnutím cibuli "nakrájíme". Je to opravdu bleskové, bez možnosti říznutí se, jako když krájíme nožem, i bez slzících očí. Čím déle sekáček necháme zapnutý, tím bude cibule nasekaná na menší kousky. Snažte se sekat jen po nezbytně nutnou dobu, aby cibule nebyla až rozmělněná a dlouhým stykem s kovem nože sekáčku nezhořkla.
Nemáte sekáček potravin doma? Prodává se samostatně, jako samostatný přístroj, ale ve své výbavě jej má i mnoho typů ponorných mixérů. Využijete jej doma nejen na krájení cibule, ale třeba na posekání ořechů na drobounko, rozmělnění kousku masa (do polévkových knedlíčků), salámů do pomazánek, rozdrobení sušenek do nepečených moučníků, na výrobu domácího pesta.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Coco Chanel věřila, že víno a kaviár ji udrží věčně mladou. Ujížděla na horké čokoládě a občas si dala francouzskou cibulovou polévku
Připadám si jako přežraný hroznýš, říkal Karel Čapek po obědě v české hospodě. Jeho oblíbeným jídlem byly palačinky se špenátem
Jak na ten nejlepší hospodský guláš? Zásadní je správný poměr cibule a masa a taky použití jedné tajné přísady
Komentáře