Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křen není jen pikantní dochucovadlo, které přidáváme do omáček nebo na talíř k uzeninám. Tato aromatická rostlina je pokladem naší kuchyně, který má mnoho zdravotních přínosů a široké možnosti využití. Řekneme si, které to jsou.

Křen je vytrvalá rostlina, jejíž silně aromatické kořeny jsou známé pro svou výrazně štiplavou chuť, která se uvolňuje při strouhání nebo drcení. Je nejen lahodný, ale také zdravý. Obsahuje vysoké množství vitamínu C, který podporuje imunitní systém. Křen má antibakteriální a antivirové účinky, což ho činí výborným prostředkem v boji proti nachlazení a chřipce.

Křenová omáčka

Křenová omáčka je klasickým příkladem použití křenu v české kuchyni. Tato krémová a pikantní omáčka je ideální k masu, zejména k vepřovému, hovězímu nebo uzenému. Jemná, ale pikantní omáčka má díky křenu lahodný šmrnc.

Salát s křenem

Pro milovníky výrazných chutí je křen skvělým doplňkem do salátů. Stačí přidat trochu čerstvě nastrouhaného křenu do salátového dresinku nebo přímo do salátu, například v kombinaci s řepou nebo jablkem. Křen dodá salátu svěžest a jedinečnou chuťovou hloubku.

Křenové pomazánky

Pomazánky s křenem jsou snadné na přípravu a velmi chutné. Stačí smíchat strouhaný křen s tvarohem, smetanovým sýrem, solí a trochou citrónové šťávy. Tato pomazánka je ideální na chleba nebo jako dip k zelenině.

Křen je surovina, která by neměla chybět v žádné kuchyni. Jeho výrazná chuť dokáže pozvednout i obyčejné jídlo na novou úroveň. Kromě toho přináší mnoho zdravotních benefitů, což z něj činí nejen chutný, ale i prospěšný doplněk stravy

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky