Jak připravit křepelčí vajíčka: Poradíme vám několik tipů na jejich zpracování
Křepelčí vajíčka jsou pětkrát menší než slepičí vejce, ale jejich tepelná úprava je stejná. Připravují se vařená, pečená, sázená, smažená i nakládaná. Jejich nevýhodou je, že jich potřebujeme podstatně více než slepičích.
Křepelčí vajíčka jsou maličká, ale zdravá a velice chutná. Konzumují se připravená v různých kuchyňských úpravách a jsou součástí studené kuchyně jako ozdoba na chlebíčky a saláty. Doporučují se i v případě některých diet.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravovat křepelčí vajíčka
- Vařená vajíčka připravujeme krátce - naměkko 2 minuty a natvrdo 4 minuty. Vkládáme je do vařící vody s octem - ocet zabrání vytečení bílku.
- Volská očka jsou výborná k přímé konzumaci, na tousty nebo na saláty. Smažíme je pouze pár sekund. Do misky v lívanečníku můžeme dát dvě vajíčka.
- Smažená vajíčka jsou výborná. Jejich nevýhodou je, že jich potřebujeme hodně. Smažíme je rozšlehaná se solí a pepřem na másle jako míchaná vajíčka.
- Ztracená vajíčka se připravují stejně jako slepičí - vejce rozklepneme do misky s octem, roztočíme vařící se vodu a do víru vlijeme obsah misky.
Další využití křepelčích vajíček
Vejce můžeme kombinovat s mletým masem nebo naložit do kyselého nálevu:
- Skotská vajíčka se připravují zabalením uvařených a oloupaných vajíček do směsi z mletého masa. Stejně se připravuje sekaná plněná křepelčími vajíčky.
- Nakládaná vajíčka - uvaříme, oloupeme a naskládáme do sklenic spolu s cibulí, pálivými papričkami, česnekem, zeleninou a kořením. Zalijeme teplým nálevem, zavíčkujeme a necháme uložené v lednici alespoň 1 týden.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Ztracená vejce podle šéfkuchaře Romana Pauluse: Díky fintě s vidličkou se vám odteď už vždycky povedou
Skotská vejce jsou podobně tajemná jako lochnesská příšera. Víte, jak je správně udělat?
Komentáře