Krupicové nočky do polévky už potrápily nejednoho začátečníka. Poradíme dva způsoby přípravy
Připravit krupicové noky do polévky tak, aby nebyly tvrdé a nerozvařily se, vyžaduje pečlivou přípravu a poctivou práci. Pak budou dokonalé. My nabízíme dva způsoby přípravy.
Možná to znáte také. Děláte nočky od oka a jsou pokaždé jiné. Jednou to přeženete se zahuštěním, jindy zahustíte málo a buď jsou noky tvrdé nebo se rozplynou do polévky. Ani jedno není pro strávníky příjemné. V přípravě dokonalých nočků máte dvě možnosti. Můžete uvařit „krupicovou kaši“, přidat vejce, ochutit a tvořit nočky. Nebo připravíte těstíčko za studena. Naučíme vás oba způsoby, vyberte si ten, který vám bude více vyhovovat. Hlavní zásada je ta, že nejdříve zavaříte jeden noček zkušební a podle potřeby doupravíte těstíčko.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na nočky z krupicové kaše
Do 1,5 l polévky potřebujete nočky z 1 dl mléka nebo vody, 50 g jemné krupice, 20 g másla, 1 vejce a soli.
- Vodu s máslem přivedete k varu. Tenkým pramínkem do ní zavaříte krupici.
- Uvaříte kaši a ihned ji přendáte do porcelánové misky, aby zchladla.
- Do zchladlé kaše rozmícháte vejce a osolíte.
- Kávovou lžičkou (nebo dvěma) tvoříte malé nočky, vkládáte do vroucí polévky a už jen krátce povaříte.
- Tento způsob je výhodný, když připravujete větší množství polévky nebo spěcháte.
Jak na třené nočky
Do 1,5 l polévky potřebujete nočky z 50 g másla, 100 g krupičky, 1 vejce, soli a špetky muškátového květu (není nezbytný).
- Změklé máslo utřete do pěny se solí, okořeníte, přidáte vejce a krupici.
- Těstíčko necháte asi 10 minut odpočinout.
- Pak kávovou lžičkou (nebo dvěma) tvoříte nočky a vkládáte do vroucí polévky.
- Nočky je nutné vařit asi 10 minut.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak tvarovat noky a škubánky pomocí dvou lžic? Rady a tipy pro dokonalé tvary
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Krupicové nočky do polévky už potrápily nejednoho začátečníka. Poradíme dva způsoby přípravy
Komentáře