Devatero druhů krůtího masa se hodí k přípravě mnoha receptů. Nechte se inspirovat
Krůtí maso je oblíbené pro svůj nízký obsah tuku a vysoký podíl bílkovin, železa a dalších minerálních látek. Říká se, že krůta má devět druhů masa a každé chutná trochu jinak. Nejznámější jsou prsa z bílého a stehna z tmavého masa.
Krůta obsahuje 30 % tmavého a 70 % bílého masa. Díky tomu máme mnoho možností, jak takové maso zpracovat a co z něj uvařit. Lze ho grilovat, péct, dusit, vařit, smažit i nakládat. Přinášíme několik nápadů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký oběd uvařit z krůtího masa
Jestli máte před sebou krůtu nebo krocana, poznáte jen velmi těžko. Krocan bývá větší a jeho maso je nepatrně tužší. Rozdíl je ale opravdu minimální.
- Čím jiným začít, než oblíbenými řízky. Na ty vyberte buď prsa nebo stehna. Řízky obalte v klasickém trojobalu, v těstíčku nebo cornflakes. Každá z variant bude chutnat báječně.
- Pečená krůta je nenáročným obědem, který stačí jen průběžně podlévat. S největší pravděpodobností se vám krůta nevejde do trouby celá a tak bude třeba ji nejprve naporcovat podle potřeby.
- Krůtí stehna můžeme vykostit a pokrájet na větší kusy. Když je upečeme a přidáme k nim špenát nebo zelí a houskový či bramborový knedlík, budeme mít báječný oběd, který korunujeme masovou šťávou udělanou z výpeku.
- Krůtí kosti jsou perfektní do polévky. Uvaříme z nich kvalitní vývar, ze kterého snadno připravíme silnou a zdravou polévku.
- Odřezky masa báječně využijeme na karbanátky nebo sekanou. Stačí je semlít na mlýnku a přidat zbývající suroviny.
- Krůtí maso pokrájené na kostičky krátce podusíme, šťávu zahustíme. Přidáme rýži a rychlý a snadný oběd můžeme podávat.
Koupí krůtího masa rozhodně neprohloupíte a využijete ho do posledního zbytku. S masem se hezky pracuje, není prorostlé sádlem ani potažené blánami. Je naprosto univerzální a velmi chutné. Navíc je také rychle hotové, takže nemusíte trávit hodiny u plotny.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vykostění kuřete do jedné minuty se stalo hitem internetu: Stačí použít igelitový pytlík a máte po starostech
Krůta nebo krocan? Jak poznat krůtu od krocana a jaký je mezi nimi rozdíl
Naporcovat syrové kuře s námi zvládne každý začátečník. Stačí k tomu ostrý nůž a prkénko, dobrým pomocníkem jsou nůžky na drůbež
Komentáře