Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kterou mouku použít na zahuštění omáčky? Poradíme, po kterém typu mouky sáhnout
Zdroj: Toprecepty

Poctivá tradiční kuchyně se skládá především z typických zahuštěných omáček, které se bez základní jíšky neobejdou. Správně zahuštěná a dochucená omáčka dokáže pokrm pozvednout do výšin.

Tradiční omáčky typu svíčková, rajská (a další) jsou v naší zemi velmi populární. V těchto pokrmech je základem poctivá jíška z tuku a mouky. A proto by se měla každá hospodyňka naučit jíšku připravit. Poradíme, z jakých surovin se skládá.

Kterou moukou zahustit omáčky

Dobou přípravy si určujete, jestli budete mít jíšku světlou nebo tmavou. Hledáte-li rychlejší způsob zahuštění, použijete záklechtku, která je připravená z mouky a vody.

  • K zahuštění pokrmů se nejčastěji používá pšeničná hladká mouka, abychom dosáhli jemné chuti a zároveň hladké konzistence.
  • Sáhnout můžete také po bezlepkové nebo celozrnné variantě, avšak u tohoto typu mouky musíte počítat s lehce hrubší texturou.
Další možností je cibulová jíška, která dodá pokrmu báječnou barvu a také plnější chuť. Navíc si ji můžete připravit dopředu, uložit ve skleničce do lednice a kdykoli bude třeba, máte jíšku po ruce. Videorecept vám pomůže s přípravou.

Komentáře

Další tipy a triky