Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Laskonky patří mezi tradiční české zákusky. Tvoří je oválky z ušlehaných bílků, cukru a mletých ořechů nebo strouhaného kokosu. Laskonky se plní vanilkovým nebo karamelovým krémem s najemno nastrouhanými ořechy.

Laskonky se připravují z ušlehaných bílků a cukru. I když jsou velmi křehké, velmi dobře se s nimi pracuje. Lehkost a křehkost laskonek zachováme, pokud je naplníme krémem až těsně před servírováním, aby zbytečně nenatáhly vlhkost.

Jak na přípravu laskonek

Uvaříme si rozvar z 40 ml vody a 150 g krupicového cukru tzv. na očko:

  • 120 g bílků (3–4 kusy) ušleháme se 60 g krupicového cukru a když je sníh pevný, vlijeme do něj tenkým pramínkem horký rozvar a stále pilně šleháme.
  • Sníh, který tvoří pevné ostré špičky, zasypeme 60 g moučkového cukru a 120 g strouhaných ořechů nebo kokosu. Stěrkou směs důkladně promícháme.
  • Bílkovou hmotu protíráme přes formu na laskonky, nebo jí naplníme sáček s ustřiženou špičkou, a na pečicí papír tvoříme plné oválky.
  • Laskonky vkládáme do trouby, zahřáté na 100 °C a spíše je sušíme než pečeme, musí zůstat pěkně bílé, a jakmile trochu zežloutnou, snížíme teplotu.

Plnění laskonek krémem

Nemusíme se bát, že nemáme správný krém na laskonky - ten totiž neexistuje. Použijeme jakýkoliv máslový, pudinkový, žloutkový nebo bílkový krém. Nemusíme ani dodržet jeho chuť - výborný je vanilkový, karamelový, kakaový, ale i citrónový krém. Nastříkáme ho řezanou špičkou z cukrářského sáčku na korpus laskonky a druhým ho přiklopíme. Zákusky necháme bez ozdobení nebo je jemně našrafujeme rozpuštěnou čokoládou.

Už se vám sbíhají sliny? Pokud máte v lednici zbylé bílky, stojí příprava domácích laskonek za to. Podívejte se na naše video:

Sladké drobečky

Přípravu bílkového sněhu na laskonky nelze ošidit - ale jejich tvar tak přísná pravidla nemá. Když nemáme formu a neumíme pracovat s cukrářským sáčkem - stačí jednoduše rozetřít sníh lžicí do předkreslených tvarů na pečicí papír. Mezi usušenými laskonkami pak vždy najdeme dvě stejné, které k sobě můžeme slepit.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky