Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jste nezkušení ve vaření i v pečení a přesto chcete připravit moučník? Zkuste upéct perník - nejjednodušší buchtu, kterou nemůžete pokazit. Čokoládovou polevou pak perník doladíte a už jen dozdobíte nasekanými oříšky.

Litý perník není jen obyčejná buchta - peče se v mnoha variantách. Zdobí se čokoládou, cukrovou polevou, přidávají se do něj rozinky nebo jablka, koření se skořicí a hřebíčkem. Poradíme vám, jak na to, aby se perník pokaždé povedl.

Jednoduchý recept na perník

Smícháme sypké a tekuté suroviny zvlášť v miskách:

  1. Na sypkou směs potřebujeme 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 prášek do perníku. Vše smícháme v misce a přidáme tekuté přísady.
  2. Na mokrou směs smícháme 1 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 lžíce medu a 1 lžíci marmelády. Vlijeme do suché směsi a stěrkou promícháme.
  3. Vysoký plech vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Vlijeme perníkové těsto, uhladíme, vložíme do trouby a upečeme.
  4. Ještě horký perník potřeme marmeládou a po vystydnutí čokoládovou polevou, kterou si připravíme nebo koupíme hotovou v obchodě.

Čím vylepšit perníkové těsto

Do těsta stačí přidat pár ingrediencí, které perník zvláční a vylepší:

  • Pro výraznější chuť přidáme 1 lžičku skořice nebo 1 lžíci perníkového koření.
  • Kakao nebo strouhaná čokoláda obarví těsto do červenohněda a perník má čokoládovější příchuť. 
  • Nastrouhaná jablka, rozinky naložené předem v rumu a kandované ovoce těsto zvláční a dochutí.
  • Strouhané oříšky nebo kokos jsou významnou součástí některých perníků - při jejich použití musíme zvýšit množství tekutin (mléka).
  • Kefír, smetana, jogurt nebo podmáslí místo mléka perník dokonale zvláční a dá mu zvláštní, příjemně nakyslou chuť.
  • Rum nebo směs rozinek v rumu vytvoří z obyčejného perníku moučník i pro velmi vzácné hosty.

Jednoduchá čokoládová poleva

Polevu můžeme koupit hotovou nebo si ji připravit sami:

  • 200 g čokolády na vaření, 100 g ztuženého tuku (Omega) a 5 lžic horké vody umícháme ve vodní lázni.
  • 200 g hořké čokolády a 1 lžíci kakaa rozmícháme do hladka v 150 g horké 33% smetany - vznikne čokoládová ganache.
  • 100 g rostlinného tuku a 80 g cukru rozpustíme se 2 lžícemi kakaa a 1 lžíce Solamylu ve vodní lázni.
  • 1/2 másla, 2 lžíce moučkového cukru, 3 lžíce kakaa a 4 lžíce vody mícháme nad párou do hladka.

Poradili jsme vám čtyři jednoduché recepty na čokoládové polevy. Kromě ganache připravujeme všechny ve vodní lázni. Tu připravíme tak, že nalijeme do kastrůlku vodu, dáme ji vařit a na kastrůlek položíme kovovou misku nebo hrneček, v které budeme vařit polevu. Dno hrnku se nesmí dotýkat vodní hladiny.

Čím ozdobit polevu na perníku

Perník posypeme sekanými ořechy, kokosem, čokoládovými hoblinkami nebo cukrářským zdobením. Jednotlivé řezy můžeme ozdobit kopečkem krému nebo šlehačky a drobnými marcipánovými nebo cukrovými ozdůbkami
 

Ukážeme vám přípravu čokoládové polevy od cukrářky, ale můžete si ji také zkusit připravit podle našeho videoreceptu:

Sladké drobečky

Upekli jste perník a nikdo ho už nechce? Vložte perník i s polevou do mísy od robota, přidejte kus změklého másla a pomocí háku vypracujte těsto, které bude vláčné a voňavé. Řídkou směs zahustěte strouhanými oříšky. Za směsi vytvořte kuličky, které obalíte v oříšcích nebo namočíte do rozpuštěné čokolády. Vznikne perníkový dezert, kterým můžete pohostit další návštěvu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky