Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Připravte si lívance z červené řepy. Řepa jim dodá růžovou barvu a vitamíny
Zdroj: Unsplash: Adél Grőber

Červená řepa se řadí mezi zeleninu, kterou bychom měli do svých jídelníčků určitě zařazovat častěji. Má detoxikační účinky, pomáhá při trávení a zpomaluje proces stárnutí kůže. Nejčastěji se konzumuje vařená nebo nakládaná, dá se ale jíst i syrová.

Červenou řepu si všichni vybavujeme ze školních jídelen, kde se často objevovala ve formě salátu k hlavnímu jídlu. Tato kořenová zelenina bohatá na minerály a vitamíny má však v kuchyni mnohem širší využití, a to dokonce i ve sladkých receptech.

Jak udělat lívance z červené řepy

Na zhruba 15 lívanců budete potřebovat: 150 g červené řepy, 200 ml mléka, 150 g hladké mouky, 1 vejce, půl lžičky kypřicího prášku do pečiva, špetku soli a olej na smažení.

  • Červenou řepu omyjte a uvařte do měkka. Oloupanou řepu nakrájejte na kostičky a spolu s mlékem rozmixujte. Přidejte vejce, mouku, kypřicí prášek, špetku soli a znovu mixujte, dokud nevznikne hladké těsto.
  • Těsto nechte nejlépe půl hodiny odležet. Pokud si chcete lívance vychutnat k snídani, můžete si těsto připravit již předchozí večer a nechat ho přes noc v lednici.
  • Těsto by mělo být hustší než těsto palačinkové. Pokud se vám bude zdát příliš tekuté, jednoduše přidejte trochu mouky. Pokud těsto bude naopak příliš hutné, přilejte trochu mléka.
  • Rozpalte nepřilnavou pánev a lívanečky smažte na tenké vrstvě oleje z obou stran. Hotové lívance podávejte podle chuti s jogurtem, zakysanou smetanou, marmeládou, čokoládovou polevou, ozdobené ovocem nebo oříšky.

Na lívance z červené řepy si také můžete namazat zdravější verzi nutelly z avokáda, kterou snadno připravíte podle našeho videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky