Marokánky, sladké placičky arabského původu: Pojďte si je s námi upéct
Marokánky pochází ze severní Afriky, odkud se rozšířily do celého světa. Původní recepturu tvořil med, datle, ořechy, kakao, vanilka a hašiš, který byl v arabském světě oblíbenou ingrediencí. My tuto konopnou drogu vynecháme a řekneme si, jak marokánky upéct.
Marokánky můžeme směle zařadit mezi "zdravější" cukroví, protože sladká chuť je dána medem a sušeným či kandovaným ovocem. Obsahuje také ořechy, které jak všichni víme, jsou našemu zdraví prospěšné. Navíc u marokánek můžeme hodně ovlivnit, co do nich dáme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct marokánky
Základ tvoří smetana, cukr, med a máslo.
- Smetanu s cukrem zahřejeme v hrnci, kam následně přidáme máslo a med. Vše svaříme na hustou konzistenci.
- Přidáme mouku a vzniklou hustou kaši chvíli provaříme.
- Do kaše přidáme oříšky, kandované ovoce, sušené ovoce, kandovanou pomerančovou kůru. U marokánek můžeme experimentovat a popustit uzdu fantazii.
- Vzniklou hmotu nanášíme lžící na plech vyložený pečicím papírem. Tvoříme placičky.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 10–15 minut.
- Po vychladnutí potíráme zespoda rozpuštěnou čokoládou.
Marokánky jsou ideální pro pečení s dětmi. Mohou tvořit lžící placičky a po upečení je potírat rozpuštěnou čokoládou. Inspirovat se můžete také naším videoreceptem.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře