Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masopust je třítýdenní svátek, který končí několika dny bujného veselí, zabijačkami, hromadami jídla a pití, průvody s originálními maskami a taneční zábavou - jde o přípravu na dlouhý půst před Velikonocemi.

Masopust, karneval, fašanky, šibřinky, voračky - tajemná slova znamenají "pryč od masa" a označují několik dnů veselí, jídla, pití, průvodů a masek, které končí těsně před tradičním půstem na Popeleční středu 46 dní před Velikonocemi.

1

Co je masopust a kdy se slaví

Masopust je svátek, který má svůj předkřesťanský původ v oslavách konce zimy. Představuje období hodování, bezstarostnosti a veselí mezi dvěma postními obdobími. Byla to doba, kdy se konaly svatby, zábavy, zabijačky a slavnosti, které předcházely půstu a kdy bylo potřeba se pořádně najíst a nabrat energii.

2

Jak dlouho trvá masopust

Masopustní období začíná hned po Třech králích a trvá asi tři týdny - jeho datum se odvíjí od kalendáře, ale nejde o církevní svátek. Tři dny před Popeleční středou nabírá masopust na intenzitě a oslavy jsou bláznivé, štědré, plné zábavy, maškarních průvodů, tučného masa a sladkého pečiva. 

3

Jak a kde se slaví masopust

Masopusty a karnevaly se slaví po celém světě. Na vesnicích mají tradiční podobu s místními zvyky, ve městech však oslavy upadají a na tradice se postupně zapomíná. Některé země slaví masopust úplně jinak než v našich vesnicích - můžeme v nich vidět velkolepé karnevaly s nádhernými maskami v obrovských průvodech.

4

Co je pro masopust typické

Poslední dny masopustu obchází chasa vesnici - chlapci i děvčata jsou oblečeni v tradičních masopustních maskách. Průvod masek cestou vybírá do košíků dobroty (kořalku, zabijačkové výrobky, slaninu, vejce, koblihy nebo boží milosti), které pak při večerní zábavě v hospodě konzumují.

5

Co se jí během masopustu

Před dlouhým půstem mají lidé možnost dosyta konzumovat to, co jim bude zanedlouho odpíráno. Základem masopustu jsou zabijačky a spousta pečeného, smaženého a dušeného tučného masa s knedlíky a se zelím, sladké kynuté pečivo - koblihy, vdolky, smažené boží milosti, koláče, buchty a záviny.

6

Co se pije během masopustu

Velké oslavy se nesou ve znamení popíjení alkoholu. Pije se pivo a červené víno k masu, bílé víno ke sladkostem. Likéry jsou pro ženy a spousta druhů kořalky pro muže. Díky tučným pokrmům a celodennímu pojídání různých chuťovek nemá alkohol na organismus tak devastující účinky jako v jiné dny.

7

Jak probíhá masopustní zabíjačka

Masopustní zabíjačka se ve většině chalup chystala na Tučný čtvrtek před koncem masopustu. Zúčastnila se jí celá rodina a každý přiložil ruku k dílu - i malé děti. Výsledkem zabíjaček byly zásoby sádla a škvarků, masa, slaniny, klobás, jitrnic a tlačenek před chudou postní dobou.

8

Proč se o masopustu pečou koblihy

Koblihy a vdolky se staly tradičním masopustním pečivem. Po zabíjačce bylo tolik sádla, že se na něm mohly smažit i sladkosti, jejichž energetická nálož nikoho netrápila. Koblihy sloužily nejen k mlsání, ale i jako výslužka pro řezníka, dárek pro maškary nebo pro chudé, kteří si nemohli bohaté jídlo dovolit.

9

Jaké jsou tradiční masopustní masky

Masky pro masopust byly nákladné, ale sloužily chase po několik generací. Hlavními postavami byla zvířata, jako například kůň a medvěd, postavy čarodějnice, čerta a báby s nůší, turka, cikánky, policajta, kominíka, nevěsty a ženicha či šaška. Výjimkou nejsou ani pohádkové postavy - vodník, víla, smrtka a mnoha jiných.

10

Jaké jsou masopustní tradice

V některých krajích se pořádaly "mužovské zábavy", kam směli jen ženatí muži a vdané ženy. Ty měly za úkol skákat do výšky - jak vysoko skočily, tak vysoké bylo v daném roce obilí. Masopust byl tradičně zakončen "pochováním basy" - tím začalo čtyřicetidenní období půstu.

Masopustní zabíjačkový guláš si můžeme připravit i bez porážky prasátka - stačí nakoupit potřebné suroviny. Podle našeho videa ho zvládne uvařit každý:

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Komentáře

Další tipy a triky