Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mléko není jen bílá tekutina, kterou pijí převážně děti a kterou přidáváme do těsta, kaší, polévek nebo do omáček. Mléko je surovina, která slouží k výrobě mléčných produktů a z nich se připravují slané i sladké dobroty.

Kravské mléko patří mezi základní potraviny. Má mnoho kladných benefitů, kvůli kterým je doporučováno dětem i dospělým. Někteří lidé mají k mléku odpor a přitom jim vůbec nevadí konzumovat mléčné výrobky, které se z něj vyrábí.

Mléčné výrobky

Koupíme je běžně v obchodě, a to přírodní či ochucené:

  • Smetana se získává sbíráním z povrchu mléka. Obsah tuku se v ní pohybuje v rozmezí 10–48 % a podle toho se smetana používá do kávy, do omáček nebo do dezertů.
  • Máslo se vyrábí stloukáním odstředěné smetany. Klasické máslo má 82 % tuku, ale jsou i jiné druhy, které mají specifické složení.
  • Sýry se vyrábí srážením mléka pomocí syřidla a dlouhým zráním. Rozlišujeme sýry tučné, netučné, zrající, čerstvé, plísňové nebo tavené.
  • Tvaroh a všechny jeho druhy (nízkotučný, tučný, ke strouhání) získáme sražením mléka pomocí kyseliny mléčné nebo enzymů.
  • Mléčná syrovátka je vedlejším produktem při výrobě sýra a tvarohu - obsahuje prospěšné vitamíny, minerály, bílkoviny a laktózu.
  • Jogurty se vyrábí kysáním mléka působením mléčných bakterií. Mohou mít rozdílný obsah tuku a můžeme je koupit s mnoha různými příchutěmi.
  • Zakysaná smetana je mléčný výrobek, který vznikne kysáním smetany. Rozdíly jsou v obsahu tuku. Kysaná smetana je jemnější než tvaroh a hustší než jogurt.
  • Kefír, podmáslí i acidofilní mléko jsou vlastně zužitkovatelným a oblíbeným odpadem při výrobě mléčných produktů.

Vláčnou tvarohovou bábovku si můžete připravit podle našeho videa:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky