Mléčné výrobky: Z mléka lze vyrobit mnoho výborných produktů pro děti a dospělé
Mléko není jen bílá tekutina, kterou pijí převážně děti a kterou přidáváme do těsta, kaší, polévek nebo do omáček. Mléko je surovina, která slouží k výrobě mléčných produktů a z nich se připravují slané i sladké dobroty.
Kravské mléko patří mezi základní potraviny. Má mnoho kladných benefitů, kvůli kterým je doporučováno dětem i dospělým. Někteří lidé mají k mléku odpor a přitom jim vůbec nevadí konzumovat mléčné výrobky, které se z něj vyrábí.
Mléčné výrobky
Koupíme je běžně v obchodě, a to přírodní či ochucené:
- Smetana se získává sbíráním z povrchu mléka. Obsah tuku se v ní pohybuje v rozmezí 10–48 % a podle toho se smetana používá do kávy, do omáček nebo do dezertů.
- Máslo se vyrábí stloukáním odstředěné smetany. Klasické máslo má 82 % tuku, ale jsou i jiné druhy, které mají specifické složení.
- Sýry se vyrábí srážením mléka pomocí syřidla a dlouhým zráním. Rozlišujeme sýry tučné, netučné, zrající, čerstvé, plísňové nebo tavené.
- Tvaroh a všechny jeho druhy (nízkotučný, tučný, ke strouhání) získáme sražením mléka pomocí kyseliny mléčné nebo enzymů.
- Mléčná syrovátka je vedlejším produktem při výrobě sýra a tvarohu - obsahuje prospěšné vitamíny, minerály, bílkoviny a laktózu.
- Jogurty se vyrábí kysáním mléka působením mléčných bakterií. Mohou mít rozdílný obsah tuku a můžeme je koupit s mnoha různými příchutěmi.
- Zakysaná smetana je mléčný výrobek, který vznikne kysáním smetany. Rozdíly jsou v obsahu tuku. Kysaná smetana je jemnější než tvaroh a hustší než jogurt.
- Kefír, podmáslí i acidofilní mléko jsou vlastně zužitkovatelným a oblíbeným odpadem při výrobě mléčných produktů.
Vláčnou tvarohovou bábovku si můžete připravit podle našeho videa:
Komentáře