Moravanka je oblíbená zeleninová směs, kterou si můžeme koupit hotovou. Využijeme ji ve studené kuchyni i při vaření
A přestože Moravanku běžně koupíme hotovou, můžeme si tentokrát připravit domácí. V kuchyni pro ni najdeme určitě více způsobů využití. Hodí se nejen ve studené kuchyni, ale oceníme ji jako praktického pomocníka při vaření.
Různé zeleninové směsi jsou velmi oblíbené - konzumujeme je buď jako čerstvé saláty nebo se dají zavařit k pozdějšímu použití. Výhodně do nich zpracujeme přebytky různých druhů zeleniny. Vybereme si kombinace, které máme nejraději a můžeme se nechat inspirovat např. prodávanou směsí s názvem Moravanka.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Moravanka - oblíbená zeleninová směs
Celer, mrkev a kořen petržele nakrájíme na kostičky a uvaříme do poloměkka. Papriky, cibuli, okurky nakrájíme a společně s vyloupaným hráškem spaříme. Všechnu zeleninu smícháme a necháme odstát. Pak zeleninou naplníme sklenice, obsah zalijeme octovým nálevem, sklenice dobře uzavřeme a sterilujeme.
Moravanka ve studené kuchyni
Zeleninovou směs využijeme nakrájenou do různých salátů (včetně bramborového) nebo ji po rozmixování (nebo pomletí či jemném nakrájení) zpracujeme do pomazánek. Stačí zpracovat zeleninu společně se salámem a uvařeným vajíčkem, přidat majonézu, dochutit a společně vše promíchat - výbornou pomazánku mažeme na chlebíčkovou veku nebo na jiné pečivo.
Moravanka v teplé kuchyni
Zeleninovou směs můžeme nakrájet a použít pod maso i do různých omáček. Příjemně je okyselí a dochutí. Po Moravance často sáhneme tehdy, když pospícháme a nemáme čas připravovat čerstvou zeleninu - proto se vyplatí mít několik skleniček této směsi v zásobě.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Zelený hrášek je výživný a oblíbený hlavně mezi dětmi. Využijeme ho do řady pokrmů i ke konzervaci
Jak připravit čalamádu? Oblíbená pikantní směs se podává jako příloha, zpracujeme do ní přebytky zeleniny ze zahrady
Komentáře