Co upéct s mákem? Vyzkoušejte krémové řezy nebo kynutý závin
Mák je surovina, která je u nás velmi oblíbená. Hodí se na přípravu sladkých jídel. V kombinaci s podzimním ovocem se mu v moučnících nedá odolat. Nedělní návštěvu jistě potěšíte makovým moučníkem, který naservírujete k podávané kávě.
Mák se pěstuje v České republice pouze pro potravinářské účely. Často je označován za super-potravinu, neboť obsahuje velké množství vápníku, železa a zinku. V českých kuchyních je oblíben už řadu let. Škubánky nebo nudle s mákem jsou klasická sladká jídla, která mnohým připomínají jejich dětství.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Makovec
Jak již sám název této lité buchty napovídá, jedná se o dezert, jehož hlavní složkou je mák. Existuje řada hrníčkových receptů, které vám jeho pečení ještě více usnadní. S těstem se dá velmi dobře experimentovat:
- Můžete do něj přidat nastrouhané jablko nebo cuketu, které buchtu zvláční.
- A také si můžete pohrát s polevou. Někdo nedá dopustit na svěží citronovou polevu, jiným stačí makovec pocukrovaný.
Maková bábovka
Příprava makové bábovky není o nic složitější, než když se peče klasická bábovka, a navíc tato bude krásně chutnat po máku a vonět po skořici. U bábovky je vždy nutné počítat s delší dobou pečení, okolo cca 45–60 minut. Zda je hotová, to zjistíme pomocí špejle.
Makové moučníky, které lahodí i oku
Z máku se dají vytvořit i složitější dezerty nebo moučníky. Upečte makové řezy, které jsou promazané krémem a marmeládou, nebo vyzkoušejte makové řezy s borůvkami, které jsou obměnou punčových řezů. Šťavnatá variace makového těsta je prolitá borůvkami a navrchu politá polevou z bílé čokolády.
Kynuté buchty jako od babičky
Máte-li však chuť na českou klasiku, připravte si z máku kynutý závin nebo Honzíkovy buchty. Při přípravě musíte samozřejmě počítat s časem navíc na kynutí těsta, ale výsledná chuť za čekání určitě stojí.
Škubánky s mákem
Máte svůj rodinný recept na moučník připravený z máku? Pokud ano, budeme moc rádi, když se o něj s námi podělíte v komentáři pod článkem.
Komentáře