Křehké a vláčné mrkvové šátečky jsou lahodné a oblíbené. Díky mrkvi mají pěknou barvu a lákají nás k zakousnutí
Mrkev je levná a snadno dostupná zelenina. Dalším jejím benefitem jsou její zdravotní přínosy. Nezapomínejme ji tedy často zařazovat do svého jídelníčku. Hodí se i na přípravu sladkých jídel, zejména moučníků.
Z mrkve se dá připravit řada moučníků. Můžeme upéct mrkvový dort, koláče či řezy. Hodí se i pro přípravu drobného sladkého pečiva, různých plněných koláčků a rohlíčků. Jedním z oblíbených moučníků z mrkve jsou mrkvové šátečky tzv. mrkváče.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co potřebujeme na mrkváče
Pro přípravu chutných mrkváčů budeme potřebovat jen několik základních surovin:
- heru
- hladkou mouku
- najemno nastrouhanou mrkev
- prášek do pečiva
- špetku soli
- cukr moučku
- marmeládu, povidla nebo jinou oblíbenou náplň, např. tvarohovou
Jak upéct mrkváče
Postup přípravy je snadný a poměrně rychlý.
- Mrkev nastrouháme buď na čtyřstranném struhadle nebo pomocí elektrického robota.
- Z hery, mouky, mrkve, prášku do pečiva a soli vypracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočinout.
- Poté ho rozválíme a vykrajujeme z něj kolečka.
- Na kolečka dáváme náplň a poté je přehneme na polovinu.
- Pomocí vidličky spojíme okraje, aby náplň nevytékala.
- Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dokud mrkváče nezezlátnou.
- Ještě teplé mrkváče posypeme nebo obalíme cukrem moučkou.
Další oblíbené recepty na lahodné mrkvové moučníky jsme připravili do následujícího článku.
Komentáře