Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkvové moučníky zaujmou už na první pohled zlatavou barvou, kterou mají díky přidané nastrouhané mrkvi. Výborný moučník z úvodního videa je nakypřený práškem do pečiva a bílkovým sněhem, díky tomu je krásně nadýchaný. Po upečení je jeho povrch ještě potřený lahodným pudinkovým krémem.

Mrkvové řezy, dorty, koláčky, šátečky i sušenky jsou vynikající. Mrkev jim dává příjemně sladkou chuť, jemně zlatavé zbarvení, vláčnost, ale také živiny i vlákninu. Pečení z této populární zeleniny má smysl a určitě vám je doporučujeme. Tentokrát vám ukážeme, jak upéct vynikající mrkvové řezy. Postup je vhodný i pro začátečníky.

Jak udělat vynikající mrkvové řezy

Připravte si suroviny na jeden plech a upečte si s námi báječné řezy. 

  1. Na těsto budete potřebovat 400–500 g mrkve, 6 vajíček, 300 g cukru krystal, 10 lžic oleje, 10 lžic horké vody, 2 lžičky citrónové kůry nebo šťávy, 300 g polohrubé mouky, 150 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g kokosu, 2 kypřicí prášky do pečiva. 
  2. Na krém si připravte 350–400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 lžíci másla 2–3 lžíce cukru, 1 kelímek zakysané smetany a mletou skořici.
  3. Velký plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypte hrubou moukou (tyto suroviny nejsou uvedeny v rozpisu).
  4. Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno.
  5. Vajíčka rozdělte na bílky a žloutky. Bílky šlehejte s polovinou cukru tak dlouho, dokud nevznikne pevný sníh. Podívejte se, jak vyšlehat sníh z bílků.
  6. Žloutky vyšlehejte s druhou polovinou cukru do pěny. Pak přidejte olej, vodu a ostatní suroviny. Sníh přidejte až nakonec - opatrně jej vmíchejte. Podívejte se, jak správně vmíchat sníh do těsta.
  7. Těsto upravte na plech, upečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Počítejte s časem cca 45 minut.
  8. Připravte si krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte pudink. Množství cukru si určete podle vlastní chuti. Přisypte trochu skořice a do ještě horkého pudinku zašlehejte lžíci másla. Pak nechte pudink vychladnout. Poté do něj zašlehejte zakysanou smetanu.
  9. Jakmile upečený plát vychladne, potřete jej krémem. Závěrečné dozdobení již záleží na vlastní fantazii.

Podívejte se na kompletní postup přípravy vynikajících mrkvových řezů. Doporučujeme si přečíst i komentáře pod receptem.

Možná vás zajímá, jak upéct ještě další mrkvové moučníky. Naučte se oblíbené mrkváče a také naprosto skvělé Afrika řezy, které jsou vláčné díky mrkvi a banánu.
Přejeme dobrou chuť a příjemné pečení.
 

 

Komentáře

Další tipy a triky