Jak udělat vynikající mrkvové řezy? Snadno. Video vás provede celým postupem
Mrkvové moučníky zaujmou už na první pohled zlatavou barvou, kterou mají díky přidané nastrouhané mrkvi. Výborný moučník z úvodního videa je nakypřený práškem do pečiva a bílkovým sněhem, díky tomu je krásně nadýchaný. Po upečení je jeho povrch ještě potřený lahodným pudinkovým krémem.
Mrkvové řezy, dorty, koláčky, šátečky i sušenky jsou vynikající. Mrkev jim dává příjemně sladkou chuť, jemně zlatavé zbarvení, vláčnost, ale také živiny i vlákninu. Pečení z této populární zeleniny má smysl a určitě vám je doporučujeme. Tentokrát vám ukážeme, jak upéct vynikající mrkvové řezy. Postup je vhodný i pro začátečníky.
Jak udělat vynikající mrkvové řezy
Připravte si suroviny na jeden plech a upečte si s námi báječné řezy.
- Na těsto budete potřebovat 400–500 g mrkve, 6 vajíček, 300 g cukru krystal, 10 lžic oleje, 10 lžic horké vody, 2 lžičky citrónové kůry nebo šťávy, 300 g polohrubé mouky, 150 g celozrnné pšeničné mouky, 50 g kokosu, 2 kypřicí prášky do pečiva.
- Na krém si připravte 350–400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 lžíci másla 2–3 lžíce cukru, 1 kelímek zakysané smetany a mletou skořici.
- Velký plech vyložte pečicím papírem nebo vymažte tukem a vysypte hrubou moukou (tyto suroviny nejsou uvedeny v rozpisu).
- Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno.
- Vajíčka rozdělte na bílky a žloutky. Bílky šlehejte s polovinou cukru tak dlouho, dokud nevznikne pevný sníh. Podívejte se, jak vyšlehat sníh z bílků.
- Žloutky vyšlehejte s druhou polovinou cukru do pěny. Pak přidejte olej, vodu a ostatní suroviny. Sníh přidejte až nakonec - opatrně jej vmíchejte. Podívejte se, jak správně vmíchat sníh do těsta.
- Těsto upravte na plech, upečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Počítejte s časem cca 45 minut.
- Připravte si krém: Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte pudink. Množství cukru si určete podle vlastní chuti. Přisypte trochu skořice a do ještě horkého pudinku zašlehejte lžíci másla. Pak nechte pudink vychladnout. Poté do něj zašlehejte zakysanou smetanu.
- Jakmile upečený plát vychladne, potřete jej krémem. Závěrečné dozdobení již záleží na vlastní fantazii.
Podívejte se na kompletní postup přípravy vynikajících mrkvových řezů. Doporučujeme si přečíst i komentáře pod receptem.
Komentáře