Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Citron je v kuchyni nepostradatelným pomocníkem. Zužitkujeme kůru z bio citronů a především citronovou šťávu. Pokud se na citrony zaměříme, najdeme pro ně nejspíš každodenní uplatnění v naší kuchyni. Připomeňme si některé možnosti.
Citrony jsou ceněné pro vysoký obsah vitamínů C i pro své příjemné chuťové vlastnosti. Mnoho jídel a dezertů si bez nich ani nedovedeme představit, citrony do naší kuchyně rozhodně patří.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít citronovou šťávu
Citronová šťáva je nejlepší samozřejmě čerstvá. Využijeme ji mnoha způsoby, připomeňme si alespoň některé z nich:
- Nejjednodušší a velmi oblíbený způsob využití je přidávání citronové šťávy do osvěžujících nápojů. Stačí dát do džbánku několik lístků máty, citronovou šťávu a vodu.
- Citronová šťáva je důležitá i do zimních zahřívacích nápojů, běžně ji přidáváme do čaje, zvlášťě v období častého výskytu respiračních onemocnění.
- Šťáva (stejně jako citronová kůra) výborně ochutí mnoho moučníků a sladkých dezertů. Receptů, ve kterých se uplatní je nepřeberné množství.
- Je důležitá na přípravu sirupů, např. do bezového sirupu zastudena.
- Můžeme ji přidat při vaření ovocné marmelády či džemu. Postará se o želírování.
- Využijeme ji i při slaném vaření. Je vhodná ke zdravému ochucování omáček a dalších jídel (místo octa).
- Můžeme jí dochucovat saláty, ať už ovocné nebo zeleninové.
- Pár kapek citronové šťávy a několik lístků naťové petržele skvěle dochutí rybí pokrmy, včetně pomazánek.
- Citronová šťáva je známá i svými čisticími a bělicími vlastnostmi. Máte v hrnku čajové usazeniny? Dejte do něj trochu citronové šťávy a za chvíli budou usazeniny pryč.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vaří třešňový džem. Připravujeme jej podle nejlepších receptů z dobře vyzrálých sladkých třešní
Hruškový koláč se smetanou je krásně vláčný a šťavnatý. Nádherně voní podzimním ovocem, skořicí i rumem
Citronová šťáva je skvělá do nápojů a na dochucování ve sladké i slané kuchyni. Jak ji uchovat, aby nic nepřišlo nazmar?
Komentáře