Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tmavé (černé) pivo je nápoj se speciálními slady, což z něj dělá atraktivní nápoj i pomůcku k vaření. Rozeznáváme několik stylů, například portery, stouty a tmavé ležáky. Kromě různého tmavého zabarvení mají i odlišnou chuť, kterou ocení všichni s mlsným jazykem. Černé pivo využijeme i jako skvělou kuchařskou ingredienci.

Pivo se hodí pod maso i k masu. Je součástí marinád na grilování i těstíček ke smažení. Kvasinky v pivu nadlehčí těsto, nasládlá chuť se hodí k moučníkům i zelenině. Při delším pečení cukry v pivu obsažené zkaramelizují. Černé pivo má výhodu výrazné barvy i chuti, kterou předá pokrmu. Zvláště ho ocení labužníci, pokud ho zkombinují s čokoládou v moučnících. Jenom ti, kdo se stravují racionálně, by se mu měli vyhýbat, je totiž poměrně energeticky vydatné. Poradíme, na co je dobré černé pivo.

Drůbeží maso na černém pivu

Kuřecí pečené na černém pivu nepřijde zkrátka. Zvláště když mu připravíme lůžko ze zeleniny, která se peče v pivu zároveň s masem. Někomu dokonce kuře pečené s černým pivem připomíná husí nebo kachní pečínku.

Hovězí maso a zvěřina s černým pivem

Hovězí a zvěřinu většinou kombinujeme s červeným vínem, ale černé pivo dokáže víno nahradit, jen s jiným chuťovým tónem. Hovězí dušené s černým pivem je neodolatelné. Inspirovat se můžeme v Irsku, kde maso na tmavém pivu kraluje kuchyni.

Vepřové nebo mleté maso na černém pivu

K vepřovému masu čerstvému, uzenému i mletému se hodí světlé i tmavé pivo. To tmavé dodá barvu výpeku i omáčce z něj. Zvláště koleno pečené na černém pivu je neodolatelné.

Marinády na grilování s černým pivem

Maso naložené v marinádě z černého piva krásně zkřehne. Na ohni cukr v pivu zkaramelizuje a vytvoří lesklý a chutný povrch. Naložené maso necháme v marinádě 1–3 dny podle velikosti kusů.

Uzeniny a jiné maso na černém pivu

Kromě oblíbených buřtů na černém pivu, které můžeme připravit na několik způsobů, jde s tmavým pivem dohromady i králičí nebo jehněčí maso. Prostě proto, že jemnému masu dodá šmrnc.

Pivní těstíčka na smažení

Vytvořit pivní těstíčko je snadné. Pokud použijeme tmavé pivo, máme jistotu, že těstíčko nebude bledé a že bude obzvláště nadýchané a křupavé. Surovině v takovém těstíčku to prospěje.

Pečivo a chléb s černým pivem

Mnozí už zjistili, jak pracuje pivo v kynutém těstě - že pivní kvasinky těsto kypří. Dodávají těstu i příjemnou nahořklost. Znalci britské kuchyně milují Stout Bread, chléb s velmi tmavým pivem, který nekyne, protože je kypřený sodou.

Míchané nápoje s černým pivem

Dobře vychlazené černé pivo je jako nápoj vynikající k jídlu. Věděli jste ale, že může být také součástí zajímavých míchaných nápojů, dokonce likérů? K vyzkoušení se nabízí nápoje, které jsou netradiční a zajímavé.

Moučníky s černým pivem

Na závěr jsme si nechali moučníky připravované s černým pivem. Labužníci ocení kombinaci s čokoládou nebo kakaem. Ale i jiné koláče a řezy mají s černým pivem velmi zajímavou chuť.

Možná vás navnadí i náš videorecept na čokoládový pivní dort, který je chuťově vyladěný k dokonalosti.

Tak dobrou chuť.

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli