Černé pivo v kuchyni doplní chuť surovin o příjemně nahořklou složku
Tmavé (černé) pivo je nápoj se speciálními slady, což z něj dělá atraktivní nápoj i pomůcku k vaření. Rozeznáváme několik stylů, například portery, stouty a tmavé ležáky. Kromě různého tmavého zabarvení mají i odlišnou chuť, kterou ocení všichni s mlsným jazykem. Černé pivo využijeme i jako skvělou kuchařskou ingredienci.
Pivo se hodí pod maso i k masu. Je součástí marinád na grilování i těstíček ke smažení. Kvasinky v pivu nadlehčí těsto, nasládlá chuť se hodí k moučníkům i zelenině. Při delším pečení cukry v pivu obsažené zkaramelizují. Černé pivo má výhodu výrazné barvy i chuti, kterou předá pokrmu. Zvláště ho ocení labužníci, pokud ho zkombinují s čokoládou v moučnících. Jenom ti, kdo se stravují racionálně, by se mu měli vyhýbat, je totiž poměrně energeticky vydatné. Poradíme, na co je dobré černé pivo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Drůbeží maso na černém pivu
Kuřecí pečené na černém pivu nepřijde zkrátka. Zvláště když mu připravíme lůžko ze zeleniny, která se peče v pivu zároveň s masem. Někomu dokonce kuře pečené s černým pivem připomíná husí nebo kachní pečínku.
Hovězí maso a zvěřina s černým pivem
Hovězí a zvěřinu většinou kombinujeme s červeným vínem, ale černé pivo dokáže víno nahradit, jen s jiným chuťovým tónem. Hovězí dušené s černým pivem je neodolatelné. Inspirovat se můžeme v Irsku, kde maso na tmavém pivu kraluje kuchyni.
Vepřové nebo mleté maso na černém pivu
K vepřovému masu čerstvému, uzenému i mletému se hodí světlé i tmavé pivo. To tmavé dodá barvu výpeku i omáčce z něj. Zvláště koleno pečené na černém pivu je neodolatelné.
Marinády na grilování s černým pivem
Uzeniny a jiné maso na černém pivu
Kromě oblíbených buřtů na černém pivu, které můžeme připravit na několik způsobů, jde s tmavým pivem dohromady i králičí nebo jehněčí maso. Prostě proto, že jemnému masu dodá šmrnc.
Pivní těstíčka na smažení
Vytvořit pivní těstíčko je snadné. Pokud použijeme tmavé pivo, máme jistotu, že těstíčko nebude bledé a že bude obzvláště nadýchané a křupavé. Surovině v takovém těstíčku to prospěje.
Pečivo a chléb s černým pivem
Mnozí už zjistili, jak pracuje pivo v kynutém těstě - že pivní kvasinky těsto kypří. Dodávají těstu i příjemnou nahořklost. Znalci britské kuchyně milují Stout Bread, chléb s velmi tmavým pivem, který nekyne, protože je kypřený sodou.
Míchané nápoje s černým pivem
Dobře vychlazené černé pivo je jako nápoj vynikající k jídlu. Věděli jste ale, že může být také součástí zajímavých míchaných nápojů, dokonce likérů? K vyzkoušení se nabízí nápoje, které jsou netradiční a zajímavé.
Moučníky s černým pivem
Na závěr jsme si nechali moučníky připravované s černým pivem. Labužníci ocení kombinaci s čokoládou nebo kakaem. Ale i jiné koláče a řezy mají s černým pivem velmi zajímavou chuť.
Možná vás navnadí i náš videorecept na čokoládový pivní dort, který je chuťově vyladěný k dokonalosti.
Tak dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře