Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nahý dort je v posledních letech velice oblíbený. Přitom jde o moučník, který je velice jednoduchý i pro začátečníky. Nemá povrch ozdobený krémem, takže jsou vidět jednotlivé plátky korpusu a mezi nimi vrstvy krému nebo šlehačky.

Fenomén poslední doby - dort naháč - se připravuje z dortových korpusů a z krému různých barev a složení. Jeho podstatou je, že nemá na povrchu krém, šlehačku, vrstvu čokolády ani marcipán nebo potahovou hmotu - prostě je nahý.

Příprava k vytvoření nahého dortu

Potřebujete-li dort na odpolední oslavu, jeho přípravu snadno zvládnete. Pro přípravu nahého dortu potřebujete jen korpus a krém nebo šlehačku:

  • Upečeme dortový korpus nebo dva stejné, jestliže chceme dort vyšší. Korpusy rozřízneme na stejně silné pláty - přesnost je důležitá, aby byl dort dokonalý.
  • Krém nebo ušlehanou šlehačku, kterým budeme potírat vrstvy korpusu, si připravíme, než dort vystydne, takže na dokončení dortu nám stačí hodina.

Jak vytvořit nahý dort

Je několik způsobů, jak vytvořit nahý dort - poradíme vám, jaké:

  1. Pláty těsta potřeme vrstvou krému a na něj položíme další plát - opatrně, aby byl dort rovný. Nožem krém na kraji trochu urovnáme, aby příliš nevyčníval.
  2. Na pláty nastříkáme zdobičkou s rovnou špičkou bochánky z krému a snažíme se, aby byly kolem obvodu stejnoměrně. Na krém položíme další plát těsta.
  3. Pláty těsta, potřené krémem, srovnáme a stěrkou nebo plochým nožem přečnívající krém rozetřeme. Kde je díra, vmázneme nožem kousek krému a dohladíme
  4. Krém vložíme do sáčku bez zdobičky, roztočíme složený dort na točně a všechny spáry ještě jednou naplníme krémem. Přečnívající krém nebo šlehačku rozmazáváme cukrářskou kartou nebo plochým nožem, dokud na dortu nevznikne typická "březová kůra". 

Čím vylepšit a ozdobit nahý dort

  • Jednotlivé vrstvy korpusu můžeme postříkat ovocným sirupem, likérem nebo jen sladkou vodou, aby se dosáhlo vláčnosti těsta.
  • Pláty dortu, potřené ovocnou marmeládou, zaručují vláčnost těsta a výraznou chuť. Můžeme použít i ovocný džem nebo čokoládovou pomazánku.
  • Krém posypeme kousky ovoce, které se dají přilepit i na krémové proužky na bocích dortu. Rozmačkané ovoce se dá vmíchat i do ušlehané šlehačky.
  • Povrch dortu můžeme polít čokoládovou stékanou polevou, což je moderní trend ve zdobení dortů a vypadá velice efektně.
  • Na vršek dortu naklademe nebo nastříkáme kopečky krému nebo šlehačky a ozdobíme je - ovocem, čokoládou, živými květy, pralinkami, barevnými makronkami nebo jedlými i nejedlými zápichy.

Podle našeho video-receptu si můžete připravit jednoduchý výborný korpus, plněný šlehačkou a ovocem, což je nejjednodušší příprava dortu vůbec:

Sladké drobečky

Dort už nemůže být jednodušší než naháč. Nahý dort zajisté vymyslela hospodyňka, která si chtěla ušetřit práci. Pokud potřebujete menší tvary dortíků, upečte korpus na plechu, vykrájejte sklenkou kolečka a ozdobte stejně jako velký dort - zákusky budou hned pryč, to vám garantujeme!

Komentáře

Další tipy a triky