6 častých chyb při nakládání sýrů: Na co si dát pozor, aby se dobrota povedla
Nakládaný sýr je luxusní lahůdkou, která je nejen skvělým pohoštěním nebo chuťovkou pro chvíle pohody, ale také báječným a žádaným dárkem. Když si dáte s přípravou a plněním sklenic záležet, budou vypadat velmi krásně a přitom je postup tak jednoduchý. Poradíme, na co si dát pozor, aby výsledek nezklamal.
Postup nakládání sýrů je velmi snadný. Připravené kvalitní sýry nakrájejte a narovnejte do sklenic, přitom je proložte zeleninou, především nakrájenou cibulí a kapií, přidat můžete i chilli a sušená rajčátka. Směs doplňte bylinkami a kořením, zalijte olejem, uzavřete a nechte v chladu uležet. S konzumací můžete začít za 2–3 dny po přípravě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při nakládání sýrů
Přestože je příprava naložených sýrů snadná, začátečníci mohou udělat několik chyb.
- Nekvalitní suroviny: K nakládání se hodí čerstvé a kvalitní sýry i další suroviny, pouze pak bude výsledek opravdu výtečný. Nejedná se tedy o příležitost něco udělat s nevzhlednými zbytky sýrů.
- Příliš velké sklenice: Větší sklenice jsou sice na místě, když chystáme pohoštění pro větší společnost, ale pokud je sklenice určena jen pro jednoho či dva strávníky, raději volíme menší sklenice, které se brzy spotřebují. Obsah dlouho otevřených sklenic se totiž může začít kazit.
- Nedostatečná hygiena: Sklenice i vše, co přijde s jejich obsahem do styku, musí být perfektně čisté, aby se naložený sýr nezačal kazit. O čistotu dbáme i při odebírání naloženého sýra.
- Vzduchové bubliny: Při doplňování sklenic olejem nesmí zůstat žádné vzduchové bubliny, olej se musí dostat do všech míst. Opět tím předejdeme kažení obsahu.
- Nedostatek oleje: Všechen sýr a další suroviny musí být dostatečně zalité olejem, aby se na povrchu sklenic neobjevila plíseň.
- Příliš dlouhé skladování: S ochutnáváním začínáme za 2–3 dny po naložení a obvykle během dvou týdnů obsah sklenic spotřebujeme. Při delším skladování již nemusí být chuť tak dobrá. Stejným způsobem by měli být poučeni i obdarovaní - sýr pro ně připravujeme s odpovídajícím předstihem. Kupovaný nakládaný sýr mívá trvanlivost delší.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Komentáře