Šest častých chyb při vaření čočkové polévky: Které to jsou a jak se jich vyvarovat
Čočková polévka se řadí mezi nejoblíbenější polévky naší kuchyně. O tom, jak jsou luštěniny prospěšné pro naše zdraví a že mají důležité místo v jídelníčku i při hubnutí, se dozvídáme poslední dobou stále častěji. A jednou z možností, jak si na nich pochutnat, jsou polévky.
Mezi polévkami z luštěnin je právě čočková ta, kterou máme mnozí úplně nejraději. Je vydatná, výživná, výborně chutná a vyjde levně. Pokud přemýšlíte, jakou sytou polévku uvařit třeba na chalupě pro více lidí, "čočkovka" může být dobrou volbou. Její vaření je poměrně rychlé, čočka nepotřebuje ani dlouhé namáčení, a když ji dobře ochutíte, všichni si určitě pochutnají.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě čočkové polévky
- Nedostatečné namočení čočky: Čočku nemusíte namáčet dlouho, 90 minut stačí, ale také ji můžete nechat namočenou celou noc, v tom případě vždy na chladném místě. Pokud ji necháte dlouho u tepelného zdroje (např. radiátoru), může se stát, že čočka začne kvasit. A pokud čočku nestihnete namočit před vařením, tak ji alespoň dobře propláchněte. A jaké jsou výhody namočení? Čočka bude uvařená rychleji a když vodu po namočení slijete, odplavíte látky, které způsobují nadýmání. Červenou čočku není třeba namáčet vůbec.
- Nepřiměřené koření: Čočka sama o sobě není chuťově příliš výrazná, proto potřebuje dobře ochutit. K dochucení používáme např. majoránku, bobkový list, třený česnek (až na konci vaření). Můžete použít i pepř, pizza koření nebo kari či kurkumu. Dále se používají bylinky, které působí proti nadýmání (např. saturejka, bazalka). Velmi vhodné je k dochucení použít směs typu Vegeta (i domácí), někdo přidává vývar (masový, zeleninový) nebo bujón. Polévku dobře dochutí houby. A samozřejmě polévka potřebuje osolit.
- Příliš mnoho vody: 25 dkg suché čočky (půl běžného sáčku) bohatě stačí na 3–4 litry polévky. Pokud jí potřebujeme více, přidáme čočku. K čočce je vhodné přidat polévkovou zeleninu a brambory, které ji také zahustí.
- Nesprávná doba vaření: Čočka je obvykle uvařená za 20 minut, záleží ale na druhu čočky. Namáčení její vaření urychlí. Černá čočka beluga i červená čočka jsou uvařené rychleji. Zeleninu a brambory přidáme v průběhu vaření, aby změkly současně s čočkou. Nedovařená čočka je tuhá. Pro správné změknutí je důležité čočku osolit až na závěr.
- Nevyvážené množství zeleniny a čočky: Polévku uvaříme tak, jak máme rádi. Čočky dáme dostatek, aby dala polévce barvu a chuť. Pokud jí dáme málo, bude polévka nevýrazná. Mezi nejvhodnější druhy zeleniny patří mrkev, petržel, celer, mladý zelený hrášek, růžičková kapusta a pór.
- Malý kamínek v polévce: Nestává se to často, ale pokud ano, může to být velmi nepříjemné. Proto doporučujeme čočku před vařením přebrat. To znamená vysypat ji na stůl, zkontrolovat, pak teprve dát do cedníku, propláchnout a namočit.
Jak uvařit čočkovou polévku
Čočková polévka na uvaření není složitá, ale pokud si na netroufáte, podívejte se na naše názorné video. Potom se vám vaření určitě povede.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Saturejka výborně chutná k masu a hodí se při vaření luštěnin. Aromatická bylinka je hlavní složkou koření čubrica
Jak vařit čočku. Chutná jídla z naší nejoblíbenější luštěniny
Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Červená čočka je luštěnina s jednoduchou a rychlou přípravou
Komentáře
14. 9. 2023 07:36
25. 8. 2023 13:36
25. 8. 2023 13:36