Časté chyby při vaření ovocných knedlíků z kynutého těsta. Které to jsou a jak jim předejít
Ovocné knedlíky z kynutého těsta patří k nejoblíbenějším sladkým jídlům, která chystáme během léta. Zužitkujeme do nich právě dozrávající ovoce a jinak toho mnoho dalšího nepotřebujeme. Jen ještě vybrat něco dobrého na posypání a můžeme se pustit do jejich přípravy. Ale znáte to, ne vždy je výsledek podle našich představ.
Na základní dávku těsta potřebujeme pouze kostku droždí, 1 kg hrubé mouky, 2 lžičky soli, 0,5 l mléka, 2 vejce, 1 lžíci cukru. Do menšího hrnku dáme droždí, cukr, trošku mouky a mléka. Necháme vzejít kvásek, který přidáme k ostatním surovinám do mísy. Vypracujeme tužší těsto a po vykynutí z něho tvoříme knedlíky. Plníme je ovocem, necháme ještě krátce dokynout a poté zaváříme do vroucí vody.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby při vaření knedlíků
Přestože připravit kynuté knedlíky není náročné, nemáme je vždy pěkně nadýchané a jen se rozplývající. Jaká situace může nastat?
- Těsto je málo vykynuté: U knedlíků platí, že bychom neměli nic uspěchat. Vyplatí se počkat a nechat těsto dobře vykynout. Proč těsto nekyne? Možná jsou kvasnice starší nebo jsme je zalili příliš teplou vodou. Či naopak byly suroviny velmi chladné a kynutí se prodloužilo. Kynutí také déle trvá v chladném prostředí.
- Knedlíky jsou nedovařené: Knedlíky by se měly vařit nejprve 5 minut pod pokličkou, pak je otočíme a dovaříme odkryté po dobu 3–5 minut (podle velikosti knedlíků). Poté jeden knedlík vytáhneme, rozkrojíme a zkontrolujeme. Pokud je uvařený (těsto uvnitř není syrové), vylovíme už všechny, v opačném případě ještě krátce dovaříme.
- Knedlíky jsou převařené: Knedlíky nevaříme zbytečně dlouho, aby se těsto nezačalo rozvářet. Hlídáme si čas, knedlíky by se měly vařit pouze po předepsanou dobu. Poté je vylovíme a dáme do mísy. Použijeme-li do knedlíků mražené ovoce, aniž bychom ho předem nechali rozmrazit, může se stát, že střed knedlíků by ještě nějaký čas potřeboval, ale těsto už se převáří.
- Knedlíky jsou špatně uzavřené: Knedlíky je nutné pečlivě zabalit a pak nechat ještě krátce dokynout na pomoučněném vále, spoje knedlíků přitom klademe směrem dolů.
- Knedlíky jsou po uvaření sražené, těsto je tuhé: Pro kynuté knedlíky platí důležité pravidlo, že ihned po uvaření je musíte asi třikrát propíchnout vidličkou, aby z nich mohla odejít pára.
Tip: Kynuté knedlíky můžete vařit i v páře. Tento způsob trvá sice o něco déle, ale knedlíky nepřevaříte a budou mít velmi pěkný tvar.
Nejlepší ovocné knedlíky
Na závěr jsme vybrali osvědčený recept na úžasně nadýchané kynuté knedlíky. Aby se povedly i začínajícím hospodyňkám, natočili jsme pro vás video, které doporučujeme ke zhlédnutí. Jako náplň použijte např. jahody, borůvky či meruňky. Do těsta budete potřebovat dětskou krupičku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Jak připravit ovocné knedlíky z kynutého těsta. Letní pochoutku zvládnou i začínající hospodyňky
Vaření v páře je stará metoda. Proti klasickému vaření šetří čas, energii i vodu. A jde to i bez parního hrnce
Komentáře