Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláče a buchty se švestkami patří k oblíbeným moučníkům začínajícího podzimu. Švestky jsou sezónní ovoce, které se pyšní svou šťavnatostí s lehce kyselkavou chutí, proto dokud máte možnost si na čerstvých plodech pochutnat, rozhodně toho využijte.

Také patříte k milovníkům švestek? Kromě vaření povidel, kompotů a džemů si dopřejte fialové sladké plody ve výborných moučnících, které můžete upéct na spoustu způsobů. Mezi nejoblíbenější patří kombinace švestek s mákem, s tvarohem, z litého či drobenkového těsta nebo obrácený koláč. Samozřejmě nezapomeňte na tradiční švestkový koláč z kynutého těsta, který si jistě pamatujete již od svých babiček. 

Rychlé hrníčkové švestkové koláče

Hrníčkové recepty se těší velké oblibě, protože se v kuchyni často zdržíme opravdu jen chvíli a celý recept zvládneme bez zdlouhavého odměřování surovin. Těsto je hladké a krásně nadýchané. Pokud navíc koláč doplníme křupavou drobenkou, dovedeme jej k dokonalosti. Švestky klademe na těsto ideálně rozpůlené a řezem nahoru, což vypadá velmi efektně. 

Drobenkové švestkové koláče

Drobenkové koláče jsou v dnešní době velkým hitem. Žádné těsto, jen žmolenka a ovoce. Na drobenku potřebujeme pouze mouku, máslo a cukr. Všechny suroviny smícháme a vytvoříme drobení, které rozprostřeme do formy. Drobenkové koláče jsou velmi lehké, nadýchané a na povrchu křupavé. Výborně se k nim hodí variace ovoce s tvarohem nebo pudinkem. Pokud vám koláč voní z trouby a rádi byste si na něm za tepla pochutnali, nezapomeňte lžíci, která je na tuto konzistenci těsta více než nutná. 

Švestkové moučníky s mákem

Kombinace švestek a máku neodmyslitelně patří k sobě. Ať už švestkové knedlíky nebo švestkový moučník, kyselkavost švestek a typická zemitá chuť máku vám nedovolí zůstat při jednom kousku. Netradičním sladkým obědem nebo moučníkem mohou být také bramborové placky se švestkovým rozvarem sypané mákem. 

Švestkové moučníky z listového těsta

Věděli jste, že oblíbené listové těsto můžeme stejně jako tradičními jablky, naplnit švestkami a mákem? Závin je připravený raz dva, a díky tomu je dobrou variantou pohoštění i pro nečekanou návštěvu. Listové těsto rozválíme na plát, posypeme mákem, poklademe nakrájenými švestkami, pocukrujeme a zavineme. Místo závinu připravíme jednoduše i švestkový koláč na plech, který podle chuti doplníme tvarohem nebo zakysanou smetanou. 

Kynuté moučníky se švestkami

Nadýchané kynuté těsto, šťavnaté švestky a křupavá drobenka, přesně to je nebeská pochoutka. I když je příprava kynutého těsta pracnější záležitostí, nenechte se odradit, protože kynuté švestkové koláče jsou výtečné. V případě, že máte domácí pekárnu, snadno připravíte kynuté těsto v ní a téměř bez práce, stačí pouze ve správném pořadí nasypat suroviny do nádoby. Dobře vykynuté těsto poznáme tak, že je hladké, zdvojnásobilo svůj objem a po stlačení prstem se pomalu vrací zpět

A jak připravit litý kynutý koláč můžete zhlédnout v našem video-návodu níže. Jedná se o snadný hrníčkový recept bez odměřování surovin. Těsto je konzistencí řidší a po upečení vytvoří tenčí vrstvu, na které více vynikne zvolené ovoce. Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky