Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česká kuchyně je plná tradičních polévek, které bývají součástí hlavního jídla. Využíváme do nich sezónní zeleninu, luštěniny, zjemňujeme je smetanou a různě dochucujeme. Chuťově bohatší polévky se dokonale hodí na sváteční stůl.

Známé rčení polévka je grunt není třeba zpochybňovat, protože polévka by měla být součástí každého hlavního chodu. Nejenže díky ní do jídelníčku snadno a chutně dostaneme více zeleniny, ale dobrá polévka také povzbudí chuť k dalšímu jídlu. Pokud se chystáte na jakoukoliv sváteční událost, jistě se vám bude hodit inspirace na polévky, které se k těmto příležitostem dokonale hodí. 

Sváteční vývary

Vývary jsou nejčastěji vařenou polévkou při slavnostních příležitostech, bývají dokonce svatební tradicí. Silný kuřecí nebo hovězí vývar můžeme doplnit nudlemi, kapáním nebo lahodnými domácími játrovými knedlíčky. Chybět nesmí divoké koření a kořenová zelenina. Na sváteční tabuli patří také známý kaldoun, což je vývar z drobů a ořezů zahuštěný jíškou

Krémové sváteční polévky

Polévky zjemněné smetanou jsou velmi chutné, snadné a vařené často ze sezónní zeleniny. Mezi ty nejoblíbenější patří dýňová polévka, hráškový krém a také polévka pórková, cuketová či celerová. Dojem polévky jako z luxusní restaurace vytvoříme jednoduše ozdobením zakysanou smetanou, opraženými semínky, nasekanou petrželkou nebo zakápnutím dýňovým olejem.

Luštěninové sváteční polévky

Polévky z luštěnin jsou nejen zdravé, ale také syté a vydatné. Před jejich přípravou je třeba počítat s časovým předstihem, protože luštěniny potřebují na důkladné uvaření více času. Výjimkou je červená čočka, která je uvařená během pár minut. Mezi nejoblíbenější patří polévka hrachová, fazolová, cizrnová a čočková, která je spjata se symbolikou hojnosti

Houbové sváteční polévky

Houbové polévky mají mnoho variant. Připravit je můžete z čerstvýchsušených hub, které je dobré před vařením namočit - a poté do polévky využít také nálev. Doplněné kořenovou zeleninou jsou z hub výborné polévky, které se skvěle hodí i na sváteční tabuli. Dokonce mnoho domácností má houbovou polévku každoročně na štědrovečerním stole

Tradiční sváteční polévky

V české kuchyni máme hned několik polévek, které jsou oblíbenou klasikou v mnoha domácnostech. Například tradiční kulajda s koprem, houbami a smetanou, kterou můžeme zdokonalit zastřeným vejcem. Mnohé příznivce má také dršťková polévka, jejíž vaření může být zdlouhavé, ale výsledek za to stojí. Nesmíme zapomenout ani na gulášovou polévku, která je sice svým původem z Maďarska, nicméně u nás má již dávno své čestné místo. 

Na závěr pro vás máme inspiraci na oblíbenou rychlou a sytou milionovou polévku, tentokrát však ve svátečním kabátku s drožďovými knedlíčky. Celý postup na tuto výbornou polévku můžete zhlédnout v našem podrobném videonávodu. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky