Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I přes zimní období můžete využít pestrou paletu zeleniny, se kterou obohatíte svůj jídelníček. Zimní zeleninu nejčastěji upravujeme pečením či dušením, ale můžeme z ní připravit také báječné pomazánky.

Mezi zimní klasiku řadíme kořenovou zeleninu - mrkev, petržel a celer, ale také červenou řepu, topinambury či křen. Opomenout bychom neměli ani ostatní zeleninu, a to květák, brokolici, pórek, zelí, dýni či růžičkovou kapustu. To vše báječně doplní brambory.

Polévky ze zimní zeleniny

K zimnímu období jednoznačně patří hřejivé a husté polévky, které mají v základu různou kořenovou zeleninu. Zeleninovou polévku můžete obohatit o knedlíčky či kapání, k hustým krémům se naopak hodí opražené krutonky z pečiva.

Hlavní chody ze zimní zeleniny

Zimní zelenina je velmi vhodná na delší tepelné úpravy dušením či pečením. Maso díky kořenové zelenině bude skvěle navoněné a z výpeku připravíte skvostnou zeleninovou omáčku. Upečená zelenina může posloužit i jako příloha k masu.

Saláty ze zimní zeleniny

Během zimy občas připravujeme odlehčené obědy ve formě salátů. Upečená zelenina se do zimního salátu jednoznačně hodí, doplnit ji můžeme také kuskusem, jáhlami, čočkou či bulgurem, salát tím jedině získá na výživové hodnotě a sytosti.

Zapečená brokolice je velmi snadný recept, který láká vzhledem i chutí. Toto lahodné zeleninové jídlo zvládne podle videoreceptu i úplný začátečník.
Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky