6 způsobů, jak nakrájet cibuli: Poradíme vám, jak se který tvar cibule používá
Cibule je nejčastěji používaná zelenina v teplé i studené kuchyni. Jí se až po oloupání vrchní suché slupky. Má ostrou, palčivou chuť, která tepelnou úpravou zmizí a zůstane jen sladká a výrazná chuť cibule.
Krájení cibule je malá věda a každý její tvar vzniklý po nakrájení má v kuchyni svou úlohu. Potřebujeme jen ostrý nůž, prkénko a vědět, co budeme vařit. Poradíme vám, jaké jsou nejčastější tvary cibule a k čemu se používají.
Způsoby, jak nakrájet cibuli
Známe 6 způsobů krájení cibule:
- Na kostičky krájíme cibuli do základu na polévky, guláše a dušenou zeleninu.
- Na kolečka - po rozebrání můžeme cibuli obalit v těstíčku a usmažit.
- Na plátky se přidává k masu, k aspiku, zdobí se pečivo s pomazánkami.
- Na měsíčky pokrájená cibule patří pod pečené maso k zelí a knedlíkům.
- Na proužky - používáme do cibulačky, na ozdobu guláše a do salátů.
- Na čtvrtky - na pečení v alobalu s masem a bramborami, na různé špízy.
Aby se cibule při krájení nerozpadala, nedořezáváme ji až u kořene. Proti slzení kromě kapesníku pomáhá namočit nůž do studené vody, zrychlit krájení na minimum nebo i koupě speciálních brýlí.
Komentáře