Nevykynuté těsto: Hlavní důvody, proč se mu nechce kynout a tipy, jak jej úspěšně zachránit
Kynuté těsto je strašákem mnohých začínajících kuchařinek. Ale není důvod. Pokud dodržíte zásady, které jsou pro jeho přípravu důležité, budete se brzy radovat ze svých úspěchů. I nevykynuté těsto lze zachránit!
Říká se, že příprava kynutého těsta je tak trochu alchymie. Máme pro vás tipy, jak na to, abyste tuto alchymii zvládli. Ne vždy se ale daří. V případě, že těsto z nějakého důvodu nenakynulo, máme pro vás tipy, jak jej zkusit zachránit nebo použít jinak.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč těsto nevykynulo
Těsto nemusí správně vykynout hned z několika zásadních důvodů:
- Suroviny neměly stejnou teplotu: Veškeré ingredience musí mít pokojovou teplotu. Pokud by neměly, těstu se prodlouží kynutí i o několik hodin, ale v krajním případě nemusí kynout vůbec.
- Pozor na čerstvost a kvalitu droždí: Staré droždí už nemá fungující kvasinky, které nemohou zajistit kynutí. Droždí se také nesmí při přípravě kvásku zalévat příliš horkým mlékem, vždy jen vlažným, horké zabíjí kvasinky.
- Chybné množství surovin: Postupujte přesně podle receptu, pečení je odlišné od vaření, u kterého často stačí suroviny přidávat tzv. "od oka".
- Mnoho cukru: Cukr je sice důležitý pro vykynutí kvásku z droždí, ale více ho do těsta nedávejte, mohl by způsobit nevykynutí těsta.
- Sůl nikdy nepatří k droždí: Pokud byste nasypali sůl přímo ke kvásku či samotnému droždí, těsto nenakyne. Vždy je lepší sůl promíchat s moukou před přidáváním zbylých ingrediencí.
- Nedostatečné hnětení těsta: Těsto je potřeba důkladně propracovat, aby se veškeré ingredience spojily.
- Nízká teplota prodlouží čas kynutí: V teplém prostředí těsto kyne dobře. Nezapomínejte, že těsto musí být vždy zakryté, aby neosychalo.
- Čas je velmi důležitý: Dodržujte všechny fáze kynutí.
Jak těsto napravit
Pokud těsto nevykynulo i přes správný postup, zkuste jej ještě "oživit". Zadělejte nový kvásek a ten zapracujte do těsta. Mělo by začít znovu kynout. Vykynuté těsto poznáte jednoduše - stačí do něj lehce zabořit prst. Pokud se těsto začne pomalu zvedat zpět do původního stavu, je správně nakynuté!
Těsto ne a ne vykynout
V případě, že těsto opravdu nevykynulo, rozhodně jej nevyhazujte. Sice z něj neupečete to, co jste měli původně v plánu, protože by výsledek byl hutný a nedobrý, ale těsto lze využít i jinak.
- Můžete je vyválet do tenkého plátu a použít jako základ pro pizzu.
- Z tenkého plátu lze také nařezat tyčinky či krekry, které stačí potřít vejcem a posypat kmínem, hrubozrnnou solí či směsí koření. Po upečení chutnají výborně.
- Plněné kapsy - z tence vyváleného těsta vytvořte kapsy, které libovolně naplníte, např. orestovanou zeleninou s kousky kuřecího či mletého masa.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pokud těsto přes veškerou vaši snahu nevykynulo, bude lepší začít znovu, a to přesně podle popisu v receptu. Podle následujícího videa připravíte skvělé kynuté knedlíky s ovocem. Přejeme hodně štěstí.
Komentáře