Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nevykynuté těsto: Hlavní důvody, proč se mu nechce kynout a tipy, jak jej úspěšně zachránit
Zdroj: Kristýna Anna Vondálová

Kynuté těsto je strašákem mnohých začínajících kuchařinek. Ale není důvod. Pokud dodržíte zásady, které jsou pro jeho přípravu důležité, budete se brzy radovat ze svých úspěchů. I nevykynuté těsto lze zachránit!

Říká se, že příprava kynutého těsta je tak trochu alchymie. Máme pro vás tipy, jak na to, abyste tuto alchymii zvládli. Ne vždy se ale daří. V případě, že těsto z nějakého důvodu nenakynulo, máme pro vás tipy, jak jej zkusit zachránit nebo použít jinak.

Proč těsto nevykynulo

Těsto nemusí správně vykynout hned z několika zásadních důvodů:

  • Suroviny neměly stejnou teplotu: Veškeré ingredience musí mít pokojovou teplotu. Pokud by neměly, těstu se prodlouží kynutí i o několik hodin, ale v krajním případě nemusí kynout vůbec.
  • Pozor na čerstvost a kvalitu droždí: Staré droždí už nemá fungující kvasinky, které nemohou zajistit kynutí. Droždí se také nesmí při přípravě kvásku zalévat příliš horkým mlékem, vždy jen vlažným, horké zabíjí kvasinky.
  • Chybné množství surovin: Postupujte přesně podle receptu, pečení je odlišné od vaření, u kterého často stačí suroviny přidávat tzv. "od oka".
  • Mnoho cukru: Cukr je sice důležitý pro vykynutí kvásku z droždí, ale více ho do těsta nedávejte, mohl by způsobit nevykynutí těsta.
  • Sůl nikdy nepatří k droždí: Pokud byste nasypali sůl přímo ke kvásku či samotnému droždí, těsto nenakyne. Vždy je lepší sůl promíchat s moukou před přidáváním zbylých ingrediencí.
  • Nedostatečné hnětení těsta: Těsto je potřeba důkladně propracovat, aby se veškeré ingredience spojily.
  • Nízká teplota prodlouží čas kynutí: V teplém prostředí těsto kyne dobře. Nezapomínejte, že těsto musí být vždy zakryté, aby neosychalo.
  • Čas je velmi důležitý: Dodržujte všechny fáze kynutí.

Jak těsto napravit

Pokud těsto nevykynulo i přes správný postup, zkuste jej ještě "oživit". Zadělejte nový kvásek a ten zapracujte do těsta. Mělo by začít znovu kynout. Vykynuté těsto poznáte jednoduše - stačí do něj lehce zabořit prst. Pokud se těsto začne pomalu zvedat zpět do původního stavu, je správně nakynuté!

Těsto ne a ne vykynout

V případě, že těsto opravdu nevykynulo, rozhodně jej nevyhazujte. Sice z něj neupečete to, co jste měli původně v plánu, protože by výsledek byl hutný a nedobrý, ale těsto lze využít i jinak.

  • Můžete je vyválet do tenkého plátu a použít jako základ pro pizzu.
  • Z tenkého plátu lze také nařezat tyčinky či krekry, které stačí potřít vejcem a posypat kmínem, hrubozrnnou solí či směsí koření. Po upečení chutnají výborně.
  • Plněné kapsy - z tence vyváleného těsta vytvořte kapsy, které libovolně naplníte, např. orestovanou zeleninou s kousky kuřecího či mletého masa.

Pokud těsto přes veškerou vaši snahu nevykynulo, bude lepší začít znovu, a to přesně podle popisu v receptu. Podle následujícího videa připravíte skvělé kynuté knedlíky s ovocem. Přejeme hodně štěstí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky