Nudlový nákyp s tvarohem podle ČSN: Na sladký oběd jako od babičky se nezapomíná
Prostá a rychlá kuchyně, tak vařívaly naše babičky - pokud se neplánovala oslava, na kterou pekly maso i koláče a připravovaly další pochutiny. Nudle s tvarohem byly oblíbenou pochoutkou vnoučat, tak proč nezkusit nákyp?
Honí vás mlsná a toužíte po sladkém obědě téměř bez práce? Pak je pro vás nudlový nákyp s tvarohem ideální volbou. Připravte si pokrm, na který s láskou vzpomínáme, protože nám ho připravovaly naše babičky - zamlsáte si a zároveň se zasytíte.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit nudlový nákyp s tvarohem podle ČSN
Na 4 porce nákypu (zcela jistě vsaďte na alespoň dvojitou dávku) potřebujete 360 g suchých širokých nudlí, trošku soli na osolení vody, 120 g másla a 24 g strouhanky. Na ochucený tvaroh pak 240 g měkkého tvarohu, 1 vejce, 60 g moučkového cukru, 12 g čerstvé citrónové kůry, špetku muškátového oříšku, rozinky podle chuti. Na vaječný přeliv je potřeba 1 vejce, 100 g mléka a cukr moučka na posypání.
- Těstoviny vsypte do mírně osolené vody a uvařte je al dente podle pokynů na obalu. Poté je pečlivě propláchněte, nechte okapat a omastěte 1/4 z celkového množství másla. Také můžete zužitkovat zbylé těstoviny z předchozího vaření.
- Připravte si vhodný pekáč, který vymastěte další 1/4 potřebné dávky másla a následně ho vysypte prosátou strouhankou.
- Tvaroh rozmíchejte a přidejte k němu vejce, cukr, jemně nastrouhanou kůru z citrónu, nastrouhaný muškátový oříšek, propláchnuté a spařené (či v rumu namočené) rozinky a důkladně promíchejte.
- Na dno připraveného pekáče rozložte 1/3 dávky uvařených těstovin, na ně dejte vrstvu ochuceného tvarohu (1/2 z celkového množství), na tvaroh další 1/3 těstovin, na ty druhou část tvarohu a na něj zbytek širokých nudlí.
- Poslední dávku nudlí pokapejte rozpuštěným zbytkem másla a dejte péct do středně předehřáté trouby.
- Nákyp nechte mírně propéct, poté ho přelijte směsí rozšlehaných vajec v mléku a zapečte do zrůžovění.
- Nudlový nákyp s tvarohem servírujte nakrájený na obdélníky nebo čtverce posypaný moučkovým cukrem.
Tip1: Nudlový nákyp můžete podávat i jako moučník, kdy se liší pouze jeho množství - na mlsání se servíruje 1/3 hmotnosti klasické obědové porce.
Tip2: Máte-li rádi skořici, použijte ji - samostatně nebo v podobě skořicového cukru.
Také tak milujete nudle s tvarohem nebo dáváte přednost nudlím s mákem? Napište nám do komentářů své nejoblíbenější sladké jídlo z babiččiny kuchyně, těšíme se. Pro extra inspiraci pak můžete zhlédnout také náš videorecept na rýžový nákyp:
Komentáře