Omáčka z pomazánkového másla? Poradíme, jak na to. Vyplatí se hlavně při vaření menších porcí, vyzkoušejte třeba houbovou omáčku
Pomazánkové máslo lze používat do omáček místo smetany. Nevystavujeme je pak již vyšším teplotám a omáčku po rozmíchání odstavíme. Výhodou proti používání smetany je, že nám stačí jen kousek másla a zbývající část v kelímku vydrží ještě na příště. Ale pokud otevřeme smetanu (obvykle čtvrt litru), snažíme se ji spotřebovat celou co nejdříve, dokud je čerstvá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Houbová omáčka s pomazánkovým máslem
Houbová omáčka je vděčné jídlo, zvlášť pokud máme doma zásobu vlastnoručně nasbíraných a nasušených hub. A houbovka s pomazánkovým máslem, to je dobrota. Pomazánkové máslo po přidání již nezahříváme na teplotu vyšší než 100 °C, raději ho do pokrmu vmícháme při nižších teplotách.
- Potřebujeme 5 hrstí sušených hub, 5 lžic jemně strouhaného celeru, 150–200 g pomazánkového másla (bez příchutě), 1 cibuli, 1 lžíci másla, 1 lžíci hladké mouky, cca 2 hrnky vývaru, 4–5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, sůl, bílý pepř.
- Nakrájenou cibuli zpěníme na rozpuštěném másle. Přidáme celer a bobkový list, po chvíli ještě hladkou mouku.
- Poté vše zalijeme studeným vývarem. Přisypeme houby, které jsme předem namočili do mléka.
- Za občasného míchání vaříme asi 15 minut.
- Jakmile jsou houby změklé, vmícháme pomazánkové máslo a mícháme ještě do jeho rozpuštění.
- Dochutíme solí a pepřem, poté odstavíme.
S postupem nám pomůže názorné video:
Jednoduché omáčky s pomazánkovým máslem
Pro inspiraci nabízíme i další recepty na omáčky. Použijeme-li máslo ochucené, můžeme ovlivnit výslednou chuť omáčky. Pomazánkové máslo lze vmíchat i v kombinaci s dalšími mléčnými výrobky, se smetanou a mlékem. Kromě houbové omáčky můžeme uvařit obdobně omáčku fazolovou. Dalším zajímavým jídlem je velmi rychlá Fofr omáčka na špagety.
Pomazánkové máslo i do bramborové kaše
Kromě využití do omáček lze neochucené pomazánkové máslo přidat i do bramborové kaše. Náš recept na kaši je z kombinace brambor a celeru, navíc je kaše ochucená česnekem. Jakmile jsou brambory a celer dostatečně uvařené, scedíme je a přidáme pomazánkové máslo. Zpracujeme dohladka a hned odstavíme.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se vaří bramborová kaše? Jak snadno připravit celerovou, mrkvovou a dýňovou variantu
Jak přidat zakysanou smetanu do omáčky či polévky, aby se nesrazila. Vyzkoušejte malý trik našich babiček
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Komentáře