Opičí chleba jsou vrstvené kuličky z kynutého těsta. Poradíme, jak chutný trhací chléb upéct
Znáte opičí chleba? Je to jemné, výborné pečivo, které můžete připravit pro rodinu i pro návštěvu. Můžete upéct sladké kuličky, obalené ve skořicovém cukru nebo oříšcích, a polité javorovým sirupem, či kuličky, plněné sýrem a obalené v bylinkách, sezamu a máku. Obě varianty jsou výborné a stojí za to je vyzkoušet.
Opičí chleba pochází z Maďarska a jeho původní název byl "arany galuska" - zlatý knedlíček. Do spojených států ho přivezli maďarští migranti. Od té doby se jeho název několikrát změnil podle toho, kdo ho právě nabízel a přejmenoval podle sebe. Teprve ve 20. století, kdy se recept objevil v americké kuchařce, získal na popularitě a našel si své místo v celosvětových kuchyních už jako "monkey bread", opičí chléb.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základní recept na těsto
Potřebujeme jen několik surovin, které ale vždy doplníme o to, co obsahuje konkrétní verze opičího chleba. Na základní dávku nám bude stačit 400 g hladké mouky, 1 balíček sušeného droždí, 2 vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla, 180 ml mléka, sůl a 50 g cukru (ve slané variantě vynecháme).
Sladký opičí chleba
Z vykynutého těsta vytvoříme kuličky, které máčíme v rozpuštěném másle a obalujeme v hnědém cukru, ve skořicovém cukru, v mletých oříšcích nebo mandlích. Naskládáme je do máslem vymazané formy, necháme ještě chvíli kynout a upečeme při teplotě 180 °C. Vyklopíme z formy. Můžeme ještě pocukrovat, polít javorovým sirupem nebo pokapat medem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Slaný opičí chleba
Podle této verze kuličky namočíme do rozpuštěného sádla s prolisovaným česnekem a obalujeme v sezamu, v máku, slunečnicových nebo dýňových semínkách, v čerstvých nasekaných bylinkách nebo v nastrouhaném parmezánu. Kuličky lze naplnit kousky sýra nebo mletou šunkou.
Plátkový chléb z formy
Někdy se používá těsto na "trhací chleba", které se rozválí, nakrájí na stejně velké obdélníky a ty se potřou máslem, posypou sladkou nebo slanou posypkou a naskládají těsně za sebe do formy na chlebíček. Po upečení se odtrhávají jednotlivé plátky.
Opičí chleba, který poskládáme z kuliček, obalených barevně odlišnými semínky, vypadá opravdu famózně a bývá ozdobou svátečních stolů. A pamatujte, opičí chleba nikdy nejíme příborem, jí se rukama.
Podívejte se na naše video, které vám názorně předvede pečení této speciality na způsob plátkového chleba:
Upečení opičího chleba vás nejspíš tak nadchne, že bude trvale zařazený mezi vaše oblíbené recepty. Jakákoli jeho varianta má skvělou chuť a na přípravu tento chléb není vůbec složitý. Posuďte sami.
Komentáře