Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ořechy a kokos jsou důležitou složkou vánočního cukroví. Jejich chuť a vůně jsou podstatnou součástí vánoční atmosféry. Oříšků je několik druhů a dají se použít do pečených i nepečených těst, krémů a nádivek, i jako dekorace.

Mnoho dní před Vánocemi sháníme ořechy a oříšky, abychom je přidali do cukroví. Kromě vlašských a lískových ořechů, které jsou nejdostupnější, se nejčastěji používají mandle, kešu, pekany, pistácie a arašídy - ty sice ořechy nejsou, ale jsou za ně považovány. Ořechy meleme, sekáme, půlíme nebo je ponecháme celé.

Ořechová těsta 

Připravujeme je z mletých ořechů všech druhů. Mleté nebo strouhané ořechy dodají těstu chuť, tučnost, vláčnost a nahradí i část mouky.

Tip na cukroví: Linecké rohlíčky, plněné ořechy, medvědí tlapky, ořechové štafetky

Ořechové krémy

Krémy jsou převážně máslové - například vanilkové nebo kakaové - do kterých se po vyšlehání s cukrem, popřípadě pudinkem, přimíchají jemně mleté ořechy.

Tip na cukroví: Plněné trubičky, linecké košíčky, laskonky, foukané rohlíčky

Ořechové nádivky

Směsi ořechů, másla, cukru a rumu umícháme do tvárné hmoty. Kousky nádivky plníme linecké košíčky, kolečka, ořechy a jiné tvary s prohlubní.

Tip na cukroví: Žabí hubinky, košíčky s čokoládovou polevou, šohajdy

Ořechové zdobení

Ořechy pokládáme na cukroví, které je polité čokoládovou polevou - použijeme větší kusy ořechů nebo jejich kousky, popřípadě půlky.

Tip na cukroví: Išelské dortíčky a všechno cukroví s polevou podle fantazie

Nepečené s ořechy

Připravujeme z mletých piškotů, másla, cukru, rumu a oříšků, které tvarujeme do podoby kuliček nebo tyčinek. Použít můžeme i ovesné vločky, kokos nebo poškozené cukroví.

Tip na cukroví: Nepečené kuličky, vosí hnízda, trubičky a kornoutky

Cukroví se v mletých oříšcích může celé obalit (například nepečené kuličky). Mleté ořechy nahradí mouku ve sněhovém cukroví, jako jsou chrousti nebo laskonky.

Na přípravu lehoučkého foukaného ořechového cukroví se můžete pro inspiraci podívat v našem videu:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky