Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Každý, kdo vaří nebo peče, někdy utrpěl malou spáleninu nebo opařeninu. Naše babičky věděly, jak ji rychle ošetřit

Při vaření nebo pečení se nám občas stane, že se spálíme. Neopatrně se dotkneme pokličky, pekáče nebo pánvičky, prskne nám na nekrytou část těla tuk, a malá nehoda je hned.

Spáleninu ihned ochladíme proudem studené vody, přesto pořád pálí. Zvláště děti snáší tyto malé nehody těžko. Nepomůže nebo není po ruce žádná mast ani léčivý sprej.

Jak ošetřit drobnou spáleninu

Babská rada zní:

  • Rychlou pomoc poskytne blána z vaječné skořápky.
  • Rozklepneme vejce do hrnečku (upotřebíme je později při vaření nebo zmrazíme), stáhneme blanku, která je na vnitřní straně skořápky a přiložíme mokrou stranou na spáleninu.
  • Blanka je sterilní, poničenou pokožku neprodyšně uzavře a bez přístupu vzduchu rána vzápětí přestane pálit.
  • Necháme blánu úplně uschnout a odrolit. Pak už můžeme spáleninu namazat mastí nebo jinak ošetřit. Vyzkoušeno mnohokrát na vlastní kůži, postup funguje i u malých ploch s opařeninou.
  • Pokud jsme při ošetření dost rychlí, můžeme tímto způsobem zabránit i vzniku puchýře.
  • Další možností je potřít postižené místo tukem a přiložit plátek syrové brambory.
  • Větší a hlubší spáleniny nebo opařeniny ale musí ošetřit lékař.

Další tipy a triky