Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ostružiny se vyznačují krásnou barvou a příjemnou chutí. Zpracujeme je do lahodných moučníků a nepečených dezertů
Zdroj: Top recepty

Ostružiny dozrávají v druhé polovině léta - sladší odrůdy jsou oblíbené k přímé konzumaci, kyselejší zpracujeme do džemů, marmelád a různých moučníků. Oblíbené je také využití do mixovaných koktejlů, pohárů nebo ke zdobení kaší.

Na zahradách se pěstují různé odrůdy, jejichž plody se liší velikostí a chutí. Populární jsou mimořádně úrodné beztrnné odrůdy. Důležité je keře vyvazovat k oporám - pokud je necháme poléhat, plody budou mít sklon k plesnivění. Plody sklízíme dobře vyzrálé, teprve pak získají správnou chuť. Ostružiny jsou na rozdíl od malin pevnější. Před použitím je opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.

Ostružiny ve sladké kuchyni

Ostružiny jsou vhodné do kynutých knedlíků nebo na posypání kynuté buchty, kterou pečeme na plechu. Pokud se nám jich na zahradě urodí více, snadno si je zmrazíme pro pozdější použití. Často je kombinujeme s jiným, příjemně sladkým a jemným ovocem (např. hrušky, banány, hroznové víno), které je barevně odlišné.

S kypřícím práškem

Ostružiny používáme, stejně jako další druhy letního ovoce, na posypání rychlých moučníků, ale protože jsou kyselejší, nedáváme jich velkou vrstvu a více je přisladíme. Velké plody raději ostrým nožem rozkrojíme na půlky.

Nepečené dezerty a moučníky

Ostružiny rádi používáme do nepečených dezertů, ale musíme počítat s jejich kyselostí a s tím, že některé odrůdy v sobě mají výraznější semínka. K vyzkoušení nabízíme jogurtový nepečený dort, tvarohovo-pudinkové poháry s rýží a ostružinami nebo ostružinové nanuky. 

Můžeme se nechat inspirovat nepečeným dortem s jahodami a borůvkami, ale tentokrát použít ostružiny.
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli