Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Klevela (též klevera, klabera) je hustá ovocná omáčka nebo kaše. Název je převzatý pravděpodobně z němčiny (kleben=lepit). V kuchařkách se uvádí původ v oblasti Srbska, Makedonie a Černé Hory.

Klevela se podobá povidlům, ale ta jsou tužší, klevela je kašovitá, a hlavně se podává teplá. Naše babičky vařily klevelu ze švestek nebo jablek, tedy ovoce snadno dostupného. Můžeme ji ale uvařit i z jiného ovoce, třeba z jahod nebo meruněk. Podáváme ji k sladkým jídlům jako například trhanec, lívance, nákypy, tvarohové knedlíčky.

Jak uvařit klevelu

Je to velmi snadné a zvládne to každý

  • Omyté a okapané (vypeckované) ovoce překrojíme na menší kousky.
  • Mírně podlijeme vodou a vaříme doměkka. Ovoce by mělo částečně zůstat v kouscích.
  • Málo chuťově výrazné ovoce (jablka, švestky) můžeme okořenit skořicí nebo hřebíčkem.
  • Osladíme podle chuti, chuť ještě zvýrazníme citronovou šťávou. Pro dospělé přidáme trochu rumu.

Klevelu podáváme teplou. Můžeme ji i sterilovat jako marmeládu: nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 5 minut otočíme na víčko.

Klevela se báječně hodí i na tvarohové lívance, které můžete vyzkoušet podle našeho videoreceptu.

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky