Jak připravit pastovaný med: Jednoduchým postupem získáte lahodnou pochoutku
Květový včelí med v tekutém stavu začne po určité době krystalizovat. Pomocí nástrojů se proces krystalizace urychlí nebo zastaví a vzniknou velice jemná zrnka, která udrží med hustý, ale přitom dobře roztíratelný.
Pastováním změníme strukturu květového včelího medu. Ten obsahuje drobné krystalky, které při konzumaci necítíme. Jejich růstu uměle zabráníme tím, že med upravíme, aby dále nekrystalizoval a tím "necukernatěl". Jak na to?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se vyrábí pastovaný med
Pastovaný, pastový nebo šlehaný med neobsahuje žádné umělé přísady:
- Med pastujeme, až když vidíme, že se jeho barva začíná zakalovat - tak podchytíme začátek cukernatění.
- Med se pozvolna míchá dlouhou lžicí nebo vařečkou, čímž se zabrání krystalizaci. Získává hustou světlou konzistenci.
- Med se míchá i 3x denně po několik minut 3–6 dní. Tímto způsobem se může pastovat i rozehřátý med, který již zkrystalizoval.
Využití pastovaného medu
Kromě pravého medu si můžeme vyrobit med z různých rostlin. Ve videu můžete zhlédnout výrobu pampeliškového medu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Falešné medy v českých obchodech: Pozor na velké množství barviv a příměsi, varuje potravinářská inspekce
Komentáře