Pečená sezónní zelenina: Delikatesu podávejte jako přílohu nebo večeři s chutným dipem
Každý správný kuchař dobře ví, že nejkvalitnější vaření je z čerstvých a sezónních surovin. Proto bychom neměli na podzim zapomínat na zeleninu typickou pro toto období. Výtečně chutná pečená v troubě. Pro famózní chuť stačí pouze olej, sůl a troška koření.
Pečená zelenina z trouby chutná velmi dobře, stačí doplnit správným dipem a večeře je hotová. K pečení se nejlépe hodí zelenina, kterou lze uskladnit na zimu. To znamená brambory, dýně, červená řepa, mrkev, cibule, petržel a také pórek nebo celer. Čas podzimu je tedy pro tento způsob úpravy zeleniny ideální.
Jak připravit zeleninu do trouby
Na přípravu pečené podzimní zeleniny vám postačí pouze kvalitní olej, sůl a oblíbené koření. Celý fígl spočívá v dodržení několika kroků:
- Zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostky, které se vejdou akorát do pusy.
- Předehřejte si troubu na 220 °C (pokud to jde, nepoužívejte horkovzduch). Zelenina je nejchutnější, když se připravuje při vysokých teplotách. Krásně zkaramelizuje a zezlátne.
- Každý kousek pokrájené zeleniny obalte v kvalitním oleji a rozprostřete na plech s pečicím papírem, aby se kousky co nejméně vzájemně dotýkaly.
- Připravenou zeleninu osolte ještě před pečením a můžete použít i své oblíbené koření. Výborně se k tomu hodí pepř, chilli nebo kmín.
- Se zeleninou často nemíchejte, během pečení ji stačí 1x až 2x promíchat. Zelenina by měla být hotová zhruba za 20 minut. Záležet však bude na vlastnostech vaší trouby i velikosti nakrájené zeleniny.
TIP: Pečenou zeleninu doporučujeme servírovat s chutným dipem, například ze zakysané smetany či jogurtu.
Využíváte rádi sezónní suroviny v kuchyni? Jaké podzimní recepty máte nejraději? Budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte v komentáři pod článkem.
Komentáře