Perníčky jsou báječným sladkým cukrovím, pečivem, dekorací i jedlým dárkem
Perníčky patří mezi nejstarší cukroví vůbec. V minulosti se o Vánocích věšely na stromek jako voňavé jedlé ozdoby. Tradičně patří ke štěpánské koledě, k mikulášské nadílce i velikonoční pomlázce pro děti.
Perníčky pečeme jako vánoční cukroví či sladkosti ke kávě. Používáme je jako jedlé dekorace, jmenovky i blahopřání. Ozdobené perníčky jsou milým dárkem ke všem možným příležitostem. Můžeme se jimi těšit dlouhou dobu, než je sníme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké těsto na perníčky
Různé druhy perníčků si vyžadují různé druhy těsta:
- Perníčky hned měkké jsou ihned po upečení a ozdobení připraveny k jídlu. Dají se péct nejen několik týdnů před událostí, ale i na poslední chvíli.
- Perníčky pro skládání se hodí na přípravu svícnů, chaloupek a adventních kalendářů. Takové tvary se nám nesmí v ruce lámat, proto musí být těsto tužší.
- Perníčky jako dekorace využijeme při výrobě perníkových dóz a krabiček, při vytváření památečních perníků nebo trvanlivých perníkových ozdob.
Jak péct z perníkového těsta
Perníčky nás provází po celý rok. Od vánočního a velikonočního cukroví přes dárky pro spolužáky až po jmenovky na svatbu. Podle toho se také odvíjí způsob, jak těsto zpracovat. Na cukroví a ozdoby se hodí malé tvary perníčků, ale pro babičku či maminku vyrobíme velké srdce. Používáme vhodná vykrajovátka, ale také papírové šablony a ostrý nůž. Adventní svícny, perníkové chaloupky, dutá vejce a ozdobné krabičky jsou určeny spíše pro manuálně zručné lidi. Po upečení je nutné potřít tvary rozšlehaným vejcem, aby byl povrch lesklý, pevný a hladký. Při tvoření ozdob na stromeček nesmíme zapomenout na vytvoření dírek do perníčků.
Jaké jsou způsoby zdobení perníčků
Dovoleno je vše, co udělá z perníčků dekorativní a chutnou cukrovinku:
- Vylévání perníčků polevou zahladí nerovnosti na povrchu - výsledkem jsou rovné barevné plošky, které jsou nutné pro malování polevou nebo barvičkami.
- Malování airbrushem znamená, že musíme mít airbrush pistoli a umět ji ovládat. Samotný nástřik barvou je pak otázka několika sekund.
- Zdobení krajkou z polevy je nejpoužívanější technikou vůbec. Polevu vytlačujeme ze sáčku s ustřiženou špičkou a kouzlíme krajky i obrázky podle fantazie.
- Ručně malované perníčky vyžadují zručnost, čas a pevnou ruku cukrářky. K tomu je potřeba ještě sada štětečků a jedlé potravinářské barvy.
- Perníčky s dekoracemi polijeme polevou a sypeme je cukrářským zdobením, cukrovými perličkami, lentilkami a marcipánovými dekoracemi.
- Perníčky s dřevěným dekorem jsou jednou z módních technik dekorování. Perníčky vypadají jako vyřezané ze dřeva nebo vyrobené z kůry.
Většina perníčků se neobejde bez bílkové polevy. Tu si připravíme z bílků a pudrového cukru - moučkový cukr musíme totiž dlouho šlehat, než se rozpustí. Pokud nevíme, jak přesně polevu připravit, můžeme se řídit videoreceptem:
Sladké drobečky
Bílá poleva lépe vynikne na perníčku, když ho po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého kápneme jedlou barvu. Například sněhové vločky na tmavě modrém povrchu vypadají nádherně a vyvolávají v nás svátečně zimní náladu. Ušetříme si tak práci s vyléváním perníčku polevou.
Komentáře