Vůně perníkového koření, perníčků, ořechů a sušeného ovoce dovede příjemně navodit vánoční atmosféru. Navíc perníčky patří mezi druhy, které připravujeme včas před Vánocemi, protože potřebují delší dobu na odležení. Nemusíme tedy čekat a můžeme se pustit do příjemného pečení. Jeden ze způsobů zpracování perníkového těsta je pečení perníkových závinů a rolád. Toto pečení je snadné a rychlé, proto určitě potěší ty, které nebaví vykrajovat drobné kousky pomocí formiček, a přitom si rádi pochutnají na perníkových dobrotách.
Jak jednoduše a rychle upéct perníkový závin
Můžeme si upéct ovocný perníkový závin podle jednoduchého receptu. Připravíme těsto z 28 dkg hladké mouky, 21 dkg cukru, 7 dkg medu, na špičku nože jedlé sody a dvou celých vajec. Vypracované těsto necháme půl hodiny odpočinout, pak ho rozdělíme na dva díly a rozválíme, jako když připravujeme pláty na závin. Ty potřeme hustou marmeládou nebo povidlím, posypeme krájenými ořechy, sušeným ovocem (nakrájeným na malé kousky) a hlavně rozinkaminebo kandovaným ovocem. Stočíme je jako závin a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Před pečením pláty potřeme rozšlehaným vajíčkem. Plech vložíme do trouby a záviny upečeme do zlatova. Po naskočení v rozpálené troubě je ještě pomalu dopékáme.
Pokud dáváme přednost méně sladkému pečivu,stačí na přípravu těsta použít pouze třetinu cukru z množství, které je uvedeno v receptu. Přidáme-li trochu oleje, závin bude vláčný a chutný hned po upečení. Jinak ho raději necháme několik dnů uležet.
Ještě před krájením závin můžeme "vylepšit" čokoládovou polevou a posypat kokosem. Závin stačí krájet až před konzumací, proto ho můžeme nechat odpočívat i delší dobu, během níž získá příjemnou vláčnost a chutě se spojí a rozloží. Nakrájené plátky perníkového závinu přidáváme na tác k jiným druhům vánočního cukroví nebo je rovnáme samostatně na talíř.
Při pečení se můžeme nechat inspirovat recepty našich uživatelů. Kromě základních složek těsta (mouka, vejce, cukr a med) některé z receptů doplňuje mléko, kakao, máslo nebo rum. Náplně vylepšíme strouhaným perníkem nebo švestkami, které předem namočíme do rumu, datlemi, sušenými hruškami a jiným ovocem. Jediné pravidlo je - dávat dovnitř jen to, co máme opravdu rádi. Potom nám bude chutnat i výsledek. Když si vybereme některý z receptů, vyplatí se pročíst si diskuzi pod ním. Pomůže nám to vyvarovat se některých chyb a využít různé vychytávky a doporučení ostatních.
Kromě výše uvedených perníkových závinů můžeme vyzkoušet a ochutnat méně obvyklá zpracování závinů s perníkovou vůní. Nabízí se nám recept na kynutý perníkový závin se sušeným ovocem, perníčková roláda s použitím strouhaných perníčků (buď domácích nebo kupovaných) a perníková roláda s karamelovým krémem.
Komentáře