Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné brambory jsou lepší variací pečených brambor. Nahradí hlavní jídlo nebo vydatnou večeři, protože jsou syté a chutné. Jelikož i krásně a luxusně vypadají, mohou být součástí jakéhokoliv svátečního menu.

Plněné vařené brambory připravovaly už naše babičky. Brambory byly totiž lehce dostupné - na vesnici je pěstoval každý hospodář. Babičky je plnily hmotou, vydlabanou z rozpůlených brambor, smíchanou s tvarohem a pažitkou.

Jak připravit brambory k plnění nádivkou

Máme dvě možnosti přípravy plněných brambor:

  1. Velké omyté brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak je rozpůlíme, naplníme půlky nádivkou a dopečeme v troubě.
  2. Brambory upečeme v troubě na plechu s pečicím papírem. Po vychladnutí je rozpůlíme, půlky naplníme nádivkou a hned podáváme.

Jaké nádivky připravíme k plnění brambor

Nádivku volíme podle toho, jak jsme si připravili brambory:

  • Uvařené brambory rozpůlíme a pomocí lžičky vydlabeme obsah. Bramborovou hmotu smícháme s vejci, uzeným masem, anglickou slaninou, sýrem, pokrájenou zeleninou a přidáme i nasekané bylinky, špenát nebo mladé kopřivy. Bramboru posypeme sýrem a zapečeme v troubě. Podáváme teplé.
  • Z pečených brambor vyškrábneme malou část a vzniklou lodičku naplníme směsí bramborové drtě, tvarohu, šunky, vařených vajíček nebo sýra. Použít můžeme slané pěny, které na bramboru nastříkáme pomocí sáčku s řezanou špičkou. Bramboru ozdobíme sterilovanou zeleninou a zelenými bylinkami.

Plněné brambory můžeme jíst rukou, příborem nebo lžicí. Pečená varianta nahradí hlavní jídlo. Lehčí varianta, brambory plněné ochuceným tvarohem nebo předem podušenou zeleninou, se velmi dobře hodí k letní večeři.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky