5 druhů podzimních pomazánek: Je libo z červené řepy, dýňovou nebo křenovou?
Chlebíčky i jednohubky s pomazánkou jsou dlouholetou klasikou. Sáhneme po nich, když si nevíme rady co k večeři. Jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Přinášíme vám neotřelé recepty na pomazánky zaměřené na podzimní suroviny, které můžete najít i na své zahrádce.
Základ každé pomazánky se může různit, většinou však sáhneme po tvarohu, másle, lučině nebo také po taveném sýru. Pokud si chcete vyrobit vlastní lučinu, máme pro vás tip jak na to. Pomazánky dokonale chutnají na čerstvém chlebu nebo na křupavé bagetce.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pomazánky z červené řepy
Pomazánky z řepy si rozhodně zamilujete. Tato zelenina je tělu velmi prospěšná, plná vitamínů i minerálů a pěstovat si ji můžete jednoduše na vaší zahrádce. Populární je především pro svoji atraktivní barvu a věřte, že lákat k ochutnání bude opravdu každého strávníka.
Pomazánky z pečených paprik
K podzimu rozhodně patří také sběr paprik a pokud se vám jich urodilo dostatek, zpracujte je na lahodnou pomazánku. I tato zelenina oplývá velkým množstvím vitamínů a minerálů, ale nejbohatší na živiny je paprika červená, která chutná zvlášť dobře. Pokud jste milovníci ostrých jídel, můžete si přidat i papriku pálivou.
Pomazánky z mrkve
Mrkev by neměla chybět žádnému kuchaři v kuchyni. Pěstovat ji mohou i naprostí začátečníci a možností využití je hned několik. Tato zelenina je nepostradatelná v základech některých pokrmů, nastrouhat a dochutit ji můžete do salátu k obědu, nebo z ní vyrobíte jemnou pomazánku, která je hotová doslova za pár minut.
Pomazánky z křenu
Křen neboli "český ženšen" je pro náš metabolismus doslova zázračný. Má vysoce antiseptické působení a také příznivě ovlivňuje trávení. Tuto rostlinku si na zahradě rozhodně opatrujte jako oko v hlavě. Z křenu si můžete vyrobit skvělé pochoutky, jednak tradiční křenovou omáčku, ale můžete ji přidat i do čalamád, do sterilizovaného zelí nebo také nastrouhat do některé skvělé pomazánky. Výborně se hodí i k červené řepě.
Pomazánky z dýně
Dýně se nepěstují pouze kvůli vyřezávání na halloweenský svátek, ale máte k dispozici opravdu velkou škálu dalšího kuchyňského využití. Uvařit z nich můžete hřejivou hustou polévku, krémové rizoto s parmezánem nebo také skvěle vypadající a chutnající pomazánku. Dýně je plná vlákniny, prospěšných betakarotenů a skvěle odvodňuje.
Budeme rádi, když nám do komentářů napíšete, jaká je vaše oblíbená podzimní pomazánka, kterou rádi připravujete pro rodinu.
Na závěr pro vás máme ještě video-recept, který vás naučí upéct jednoduše vlastní chutný chléb. K pomazánce se určitě bude hodit. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Využití křenu v kuchyni: Český ženšen má všestranné použití. K čemu všemu se hodí?
Jak využít natě a listy zeleniny: Hodí se do polévek, slaných kaší i do salátů
Jak připravit čalamádu? Oblíbená pikantní směs se podává jako příloha, zpracujeme do ní přebytky zeleniny ze zahrady
Komentáře