Atraktivní pomazánka z červené řepy: Je lahodná, levná a snadná na přípravu
Pomazánka z červené řepy je neobvyklá a přesto chutná, zaujme svou výraznou barvou. Červená řepa je ceněná zelenina, které se ale někteří z nás zbytečně obávají. Podstatné je zvolit vhodný způsob zpracování a chuť bude příjemná.
Červená řepa je výborným základem pomazánek, používá se do nich buď syrová nebo předem uvařená či upečená v troubě a vychlazená. Hodí se k ní sýry, pomazánkové máslo, zakysaná smetana, jogurt i tvaroh. Na dochucení se používá často najemno strouhaný křen, pohodlnější je použití Krenexu.
Jak připravit pomazánku z červené řepy
Naučíme vás recept na svěží pomazánku, kterou připravíte během chvilky.
- Na základní dávku pomazánky si připravte 1 menší červenou řepu, 200 g Lučiny, 100 g nastrouhaného eidamu, 3 stroužky česneku, sůl a mletý pepř.
- Syrovou řepu oloupejte a najemno nastrouhejte. Česnek utřete.
- K zelenině přidejte Lučinu, nastrouhaný eidam, sůl a pepř. Vše důkladně zamíchejte.
- Tip: Česnek můžete nahradit najemno nastrouhaným syrovým křenem (nebo trochou Krenexu), křen se k červené řepě velmi dobře hodí. Pokud chystáte pomazánku pro menší děti, vynechte pepř.
- Pomazánku namažte na pečivo, doporučujeme celozrnné.
Výše popsanou pomazánku si připravte podle názorného videa:
Jiné pomazánky z červené řepy
Pomazánky z červené řepy lze ještě upravit nebo vylepšit a při servírování dozdobit. Můžete přidat nastrouhaný celer i nastrouhanou mrkev. Na doplnění se výborně hodí najemno nakrájená cibule. Namazané krajíčky ozdobte barevně kontrastní zeleninou, vhodná je naťová petržel nebo mírně štiplavá rukola, krásně na nich vynikne na plátky nakrájené vařené vajíčko.
Máte ještě další tipy na pomazánky z červené řepy? Budeme rádi, když nám je napíšete.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře